top of page

Viktigheten av å ha et godt kosthold i Førstegangstjenesten.

Hei alle sammen!


Mange har spurt om mat i førstegangstjenesten. Dette er ikke et innlegg om fasiten på hva som er optimalt og spise, men mine erfaringer som jeg ønsker å dele med dere. Akkurat som trening, så er kosthold også noe som er individuelt, det som funker for meg funker kanskje ikke for deg, og man burde ikke kopiere en kostholdsplan eller en diett, men spise nok! Næringsrikt! Variert! Og ikke minst spise for å fungere optimalt! Ikke tenk på mat som en utfordring, men som et drivstoff.


Jeg var i førstegangstjenesten i år 2014/15 og jobber nå i Heimevernets innsatsstyrker. Har tidligere jobbet som PT og kostholdsveileder. personlig ønsker jeg aldri å dele ut en kostholdsplan til en annen fordi dette er veldig individuelt og kan føre til at man får et mer firkantet syn på hva man må spise. Om man ikke er toppidrettsutøver trenger man heller ikke spise som en, fordi man kan få i seg vell så bra mat ved å velge sunnere alternativer ved å tenke så enkelt som mulig. Kosthold trenger ikke å være avanserte lister med tall og tabeller, men så enkelt som for eksempel, to stk grove brødskiver med ost og skinke, kanskje et salatblad eller paprika på toppen, og et glass vann eller appelsinjuice. Vips så har du en sunn start på dagen som kroppen drar nytte av frem til neste måltid noen timer senere. En sunn frokost, lunsj eller middag kan være så mangt. DRIKK VANN! Dette er superviktig gjennom hele dagen, og lenger ned kan du se en link jeg har delt hvor det står mer om viktigheten av dette i forhold til soldatens energitap og behover. For lite vann/dehydrering over lenger tid kan ødelegge selv et ellers sunt kosthold.


Kan man avtjene førstegangstjeneste med allergi, toleranser eller andre mat preferanser?

Ja. mer spørsmål rundt dette? Send gjerne inn ditt spørsmål :)

Jeg er har tidligere slitt mye med å få i meg nok næring, og det å spise riktig. Jeg lever med IBS, som er en tarmsykdom som gjør at jeg må ha et ganske strengt kostholds regime og rutine, ikke en alvorlig sykdom og noe jeg lever helt fint med. For meg, som for alle andre, er jeg avhengig av mat for å prestere mitt beste i hverdagen, og for at hodet og kropp skal fungere optimalt. Om du har utfordringer med allergier, er dette veldig godt tilpasset i Forsvaret den dag i dag. Men det er viktig og gi tidlig informasjon om dette så du får tilpasset måltidene fra start, for tempoet blir høyt fra dag 1. Overgangen er stor for de fleste for hvor fysisk aktiv man er i den sivile hverdagen. Jeg har laktoseintoleranse, og fikk skrevet meg opp på en liste på kjøkkenet, ved hjelp av en legeerklæring. Dette gjorde at jeg fikk i meg den maten jeg skulle istedenfor å unngå å spise ulike ting som kunne gjøre at jeg ikke fikk i meg nok, eller i fare for å bli dårlig.


I førstegangstjenesten og i Forsvaret generelt er mat prioritert og utrolig viktig for at du skal prestere og fungere optimalt! For energibehovet er høyt, og dette er ikke stedet for å spise mindre for å slanke seg. Men det blir selvfølgelig perioder hvor kroppen ligger i underskudd. Øvelser med lite mat fordi du skal testes og forberedes til å klare å prestere selv med lite mat og søvn. Forsvaret er ikke en lek eller en vanlig arbeidsplass, med lang lunsj og luksus måltider. I rekrutten har man ofte lite tid når man skal spise, og det ender opp med at man sluker maten eller ikke tør og spise fordi man er redd for at det skal komme opp igjen. Mitt tips er å aldri hoppe over et måltid! Har du muligheten grip den, får du i deg litt, er dette bedre enn ingenting. Også i felt er det utrolig viktig å spise alt du får utdelt, det er en grunn til at du får den sjokoladen i felt rasjonen, spis den!


Om du er mer nysgjerrig på ernæring i felt og hvor mye du bør drikke/spise, info om felt rasjonene, og ernæring i ulike klimaer, har Forsvaret en god artikkel på nettopp dette. Følg denne linken for å lese:
Dagens kroppspress i sosiale medier er ikke noe å legge skjul på at det er, og jeg blir veldig bekymret når vi får spørsmål om vektnedgang og dietter på vår kanal @jenteriforsvaret. Plis ikke tenk at du skal bruke året i førstegangstjenesten på å slanke deg. Kroppspresset, "idealkroppen", skrytebilder, prestasjoner på trening, etc. Er i vinden som aldri før, og i og med at det nå er flere jenter i førstegangstjenesten enn før er dette et utrolig viktig tema å prate om. Dette fokuset hører ikke hjemme i Forsvaret! Hold heller fokuset på hvor takknemlig du er for å ha en kropp som fungerer optimalt! Førstegangstjenesten er ikke for alle, konkurransen er også stor for å avtjene førstegangstjeneste den dag i dag, og du burde føle deg privilegert for å få denne muligheten. Du vil lære ufattelig mye, ikke minst sitte igjen med mange gode minner og erfaringer som vil følge deg resten av livet.


Dagens måltider i førstegangstjenesten varierer litt fra sted til sted, maten i messa skal være sunt og variert for at en soldat skal få i deg de viktigste næringsstoffene du trenger. Det er også ofte en kiosk på leir hvor man kan kjøpe seg mat. Hold deg til messemat i ukedagene og spar pizzaen og burgeren til helga for opprettholde, et sunt kosthold, energi og overskudd gjennom hverdagen. En god soldat duger ikke på junkfood i lengden! Det er jo ikke alltid like fristende og spise laks og torsk flere ganger i uken, men spis det du får, og vær fornøyd med det! Om du er kresen på mye rart, så lager du deg bare matpakker med det du ønsker å spise fra frokosten eller lunsjen.

Ellers noen spørsmål rundt dette? Ikke nøl med og spørre så svarer vi på det vi kan. Men mye finner dere også på Forsvarets hjemmeside: www.forsvaret.no


Mvh

Jennie-Lovise / @jenteriforsvaretComments


bottom of page