top of page

Q&A med vakt og sikrings soldatene

Oppdatert: 23. sep. 2019Navn: Aurora Schulze Sæther

Instagram: @auroraschulze
1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Jeg tjenestegjorde på Ørland stasjon 2017-2018. 


2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som vaktsoldat? 

En vanlig måned for meg var to uker med enten dagvakt/nattevakt, avhengig av hva du hadde måneden før. Dagene begynte med vasking av rom/fellesarealer, deretter en morgenbrief i vakta, og så var det på vakt, avhengig av hvor du skulle være. Etter to uker med vakt hadde vi «grønn» uke/eller utdanning. Disse ukene brukte vi på å friske opp sanitet, skyting, nærkamp osv, eller så hadde vi felt. Etter grønnuken var det 9 dager perm. Og så begynte syklusen igjen.

 

3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Rekrutten for meg var utrolig spennende. Jeg kom inn med masse forventninger, og de ble oppfylt. Jeg møtte mange forskjellige type mennesker, som jeg er gode venner med selv to år etterpå. Jeg lærte ting jeg ellers ikke ville lært, som sanitet, å håndtere våpen, hvor rent rommet må være, at du er ikke sliten- du har alltids mer å gi, en bare vet det ikke før man står ovenfor situasjonen. 


4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?

​Klarer ikke å beskrive kun ett minne, for jeg har veldig mange gode minner fra Forsvaret. Alle vennene jeg fikk, de gangene vi hadde mestringsøvelser og felt, jeg hadde gjerne flere «vondter», var sulten eller trøtt og det var tungt. Men det som gjorde det så bra var det samarbeidet vi på troppen, utrolig hva kroppen kan klare under harde kår. Alt det sosiale vi gjorde sammen som en tropp.


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Jeg dro rett fra Forsvaret og inn i studentlivet, men nå i etterkant savner jeg ofte Forsvaret. Hadde jeg gått tilbake ville jeg absolutt ha tatt en videre utdanning!


6)Hva har du lært eller lærer du i vakt og sikring? 

Jeg har lært litt forskjellig, sanitet, hvordan å forsvare meg selv i ulike situasjoner, hvordan bruke håndjern/batong, lært å håndtere en HK416, det å samarbeide. Vi hadde ofte caser på vakt, her fikk vi øve oss på virkelige situasjoner.


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Det som var mest utfordrende var nok det at jeg ble nesten like psykisk sliten som fysisk. Vi lever alt fra 4-6 personer oppi hverandre hver dag, ett helt år, noen dager hadde jeg lyst til å være alene på rommet, men eneste privatlivet jeg fikk var på do. Jeg gledet meg også til Forsvaret for dette var min mulighet til å bruke ett år på å vokse, og bo et annet sted enn hjemme, men jeg skal ærlig innrømme at visse dager så savnet jeg familien veldig mye. 


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

De fysiske testene gikk greit, eneste jeg skulle ønske jeg gjorde bedre var 3000m. Følte ikke at jeg var 100% forberedt, og tror ikke alle innser det før de faktisk skal gjennomføre det selv. Så anbefaler på det sterkeste; tren deg opp, og test deg kontinuerlig.


9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil tjenestegjøre som vakt og sikringssoldst i fremtiden?


Anse deg selv som like tøff som gutta! Vi jenter har også masse å by på, kanskje ikke like fysisk sterke, men heller psykisk sterke. Vi er alle her for å gjøre jobben vår. Forsvaret blir det du gjør det til, ikke vær redd for at det kan være tungt eller at du blir sliten, det er godt å kjenne hva kroppen virkelig duger til. 


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Jeg lærte mye om hvordan kroppen min responderer på stress, hvordan å takle forskjellige situasjoner under dårlige omstendigheter, å kunne forsvare meg selv når det gjelder som mest. Tusen takk for at jeg fikk være med å dele min historie fra Forsvaret!

Mvh Aurora Schulze Sæther


 

Anette Havn 

Instagram: @anettehavn 1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?


Rekrutten på KNM HH - Madla i Stavanger, GKVS hadde jeg på LSS Kjevik og er nå vaktsoldat på 132 Luftving/ Ørlandet Hovedflystasjon

2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som vakt soldat?

Jeg har 2 uker nattevakt, 2 uker utdanning og avslutter perioden med 2 uker dagvakt før 2 uker permisjon.


3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Rekruttperioden var en stor omstillingsperiode fra det sivile liv. Frihet er et ord som fikk en ny mening når en ikke var i tjeneste. Personlig vekst perioden kaller jeg det. Det var øyeblikk jeg var så stresset at jeg fikk helt hjerneteppe, det var ganger jeg var så sliten at jeg følte jeg skulle besvime, jeg kjente på sinne, irritasjon men også mestring og lagånd uten sidestykke. Det og forklare hvordan rekrutten var i korte trekk føler jeg er umulig, men det var desidert den beste perioden både på godt og vondt. Jeg ble testet og pushet, noe som gjorde at jeg ble enda bedre kjent med meg selv og ga meg bedre forståelse på hvordan jeg taklet forskjellige situasjoner. Alt i alt opplevde jeg rekrutten som en fantastisk periode jeg ikke ville vært foruten. Høres kanskje sykt ut men jeg savner rekrutten, det er der de sterkeste båndene blir knyttet gjennom hele førstegangstjenesten. 


4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?

​Det beste minne mitt var berretløpet jeg hadde på GKVS på LSS Kjevik. Jeg har aldri vært så sliten og ferdig i hele mitt liv. Tenkte flere ganger på oppstillingen etter fullført løp «nå besvimer jeg». Det samarbeide som var da var så bra at en måtte være med for og forstå det. Og jeg har aldri kjent på en slik mestringsfølelse. 


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Ja tenker det! Trives veldig i Forsvaret. Jeg vurderer enten Luftkrigsskolen eller befalsskolen. Litt usikker enda men finner sikkert utav det med tiden. 


6)Hva har du lært eller lærer du i vakt utdanningen?

Vi har vært borti så mye forskjellig at det er vanskelig og huske alt. Men har hatt ild i bevegelse som var veldig kult og litt skummelt på samme tid. Har lært en del om samband noe jeg syntes er spennendes. SIBO er også noe vi har drevet litt med som jeg har interesse av og kunne godt hatt litt mer av. Ellers mye relevant casing oppimot vaktoppdraget. 


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Berretløpet var min største utfordring hittil. 

Men kjenner også på det med hjemlengsel. Jeg er en veldig hjemmekjær person, så det og være borte i 6 uker tar på psyken. Heldig vis har jeg så mange gode mennesker rund meg så det går fint. 


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Jeg er helt OK fornøyd med de fysiske testene. Jeg er en person som trives med fysisk aktivitet, men merker det at når det er «tvang» mister jeg motivasjonen veldig.  Hadde jeg gjort det på eget insj hadde jeg gjort det mye bedre. Jeg føler jeg var godt forberedt, det kan jo alltid bli bedre men jeg føler jeg gjorde det jeg kunne for og være forberedt. 


9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil tjenestegjøre som vaktsoldat i fremtiden?

Råd må være at hvis du ikke allerede gjør det; få inn et par økter trening før du rykker inn. Og tren med kroppsvekt. Det blir en del gåing, bæring og løping. Ellers er det positivt og ta ansvar/ insj. 


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Jeg taklet stress skikkelig dårlig når jeg kom inn, takler det mye bedre nå, heldigvis, haha! Har også funnet ut at jeg er kanskje litt for direkte i tilbakemeldingene mine, kanskje det er Stavanger-dialekten min som gjør at det høres frekt ut da vi har en litt skarp dialekt men har fått kommentarer på hvor brutalt ærlig jeg er. Til slutt vil jeg si at jeg har blitt bedre på og fokusere på det jeg får til og ikke gå rundt og irritere meg over alt det jeg ikke mestrer like bra. 


 

Charlene Elumba

Instagram: @charlene.elumba


1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du? Haakonsvern Orlogsstasjon men jeg jobbet på et av eksterne objekter i Bergen, som er Sjøkrigsskolen.

2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som vaktsoldat? Jeg har 3 uker på og 9 dager av. Der da på første dagen vi har KTS dag, på andre dagen begynner vi allerede på 14 dager vakt og så har vi etter utdanning de 3 siste dagene.

3)Hvordan opplevde du rekruttperioden? Jeg synes personlig at rekruttperioden var en kjempe opplevelse. Jeg ble kjent med mange personer og ikke minst med meg selv. Jeg ble utfordret på mange måter som jeg hadde aldri forestilt meg. Jeg savner rekruttskolen min veldig mye.

4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ? ​Mitt beste minne så langt i tjenesten er fra grunnkurset i Vakt og sikring, da vi hadde mestring. Jeg liker veldig godt å bli pushet til min grense og jeg kjente knekken den dagen, vi måtte gjennom mestring. Vi hadde mange forskjellige øvelser, samtidig fikk vi ikke mat på 24 timer med ingen pauser innimellom.

5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg? Jeg tror det er det. Jeg storkoser meg her og vurderer å gå logistikk linjen i Sjøkrigsskolen. Det er itillegg mange fordeler å ta utdanning i Forsvaret.

6)Hvaa har du lært eller lærer du i vakt og sikringsutdanningen? Jeg lærer en del rettslære, arrestasjonsteknikk, bruk av batong og pepperspray. Det er også mye mer vi lærer innen å være vakt på porten og så får vi lære å skyte med forskjellige våpen.

7)Hva syns du er/var mest utfordrende? Jeg er en jente på 155cm, og det jeg opplever som er vanskeligst er når vi trener arrestasjonsteknikk og har caser. På noen av casene er jeg nødt til å utføre arrestasjonsteknikk på gutter som er 180 kg og veier 30 kg mer enn meg. Men som oftest går det bra.

8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt? Jeg har forberedt meg mest på styrke trening og ikke utholdenhet så resultatene mine er ikke så gode på utholdenhet enn det er på styrketestene.

9)Har du noen gode tips og råd til de som vil  tjenestegjøre som vaktsoldat i fremtiden? Det er veldig viktig å trene når man kan og lese når man må. Vakt og sikring soldater har en av de viktigste jobbene med grunnen på at det er vi som folk først møter på på porten. Alltid vær mentalt klar og vær vennlig mot alle.

10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten? Jeg føler selv at jeg har forandret meg som person. Det er så klisje å si men det er sant. For eksempel at jeg er mer obs på ting, er mer ryddig. Det som er gøyest med milla er også at vi lærer mye «life hacks» som sånn hvordan man kler seg godt etter vær.
//#10spørsmålomsoldaten #jenteriforsvaret


 

Mille Veum

@milleveum 


1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

For øyeblikket er jeg en del av Akershus Kommandantskap, innenfor vakt og sikring luftforsvaret. Dette går under Forsvarets fellestjenester.


2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som vaktsoldat? 

For tiden gjennomgår jeg kurs til vakt og sikring. Det er lange dager, men mye interessant og nyttig læring. Det er blant annet arrestasjonsteknikk, skytetrening, fysisk trening og nærkamp osv.


3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Rekruttperioden var svært hektisk men også mye morsomme aktiviteter. En får utfordre seg selv på nye områder, både psykisk og fysisk. Det er lange dager og mye læring. I tillegg får man vennskap for livet, og det er mye sosialt man kan velge å være med på. Alt i alt var dette en læringsrik og morsom periode.


4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?

Så langt i tjenesten husker jeg spesielt HV-løpet. Dette er en øvelse man har med idretten hvor hele troppen din skal løpe 12km. Mye av hensikten her er at hele troppen skal fullføre og at man skal klare dette sammen som en tropp. Det å se alle heie hverandre fram og klare dette sammen som en tropp var utrolig interessant og givende.


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Dette er nok ikke aktuelt for min del.


6)Hva har du lært eller lærer du i vakt og sikringsutdanningen? 

Du lærer mye interessant på kurset. Som nevnt vil skytetrening, arrestasjonsteknikker, nærkamp og felt være viktige fenomener i utdanningen.


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

I starten synes jeg det var utfordrende å tilvenne seg det å være lavest på rangstigen. Det skal sies at etter rekrutten så går respekten begge veier mellom befal og flysoldat. En annen ting å påpeke er det å ikke se familie, venner og kjæreste over en lengre tidsperiode. Heldigvis så har man tid til å snakke med de på kveldene!


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

De fysiske testene har for det meste gått som forventet. Jeg tror mange undervurderer seg selv når det kommer til de fysiske testene og kan pushe seg langt mer enn man tror. Med riktig trening og mentalitet kommer man svært langt.


9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil  tjenestegjøre som militær vakt i fremtiden?

Først og fremst så er det viktig å ha en god mentalitet, men også fysikk fordi mye av tjenesten er blant annet å gå med tung vest og evt våpen som gjør at man trenger en sterk kjernemuskulatur. I tillegg så har man et skarpt oppdrag om å forsvare en leir, fasilitet eller lignende. Da må man være påskrudd i tjenestetiden og være forberedt på det verste. 

Dessuten er det en veldig varierende tjeneste selvom man kanskje ikke tenker at vakt og sikring er det. Ofte har man 2 uker på jobb, 1 utdanningsuke og 1 uke perm. Så vær forberedt på en varierende tjeneste.


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Du lærer mye om deg selv. Blant annet lærer man hvor hardt du kan presse deg selv. I tillegg setter man stor pris på små gleder som man tidligere har sett på som en selvfølge.//#10spørsmålomsoldaten #jenteriforsvaret 


 

Navn: Hanne Larsen Grude 

Instagram: @hannegrude 


1) Hvor tjenestegjorde/tjenestegjør du?

- Jeg tjenestegjorde i Harstad Ramsund Orlogsstajson, Trondenes. Vakt og Sikring. 


2) Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som vakt og sikring soldat?

 -Vi hadde turnus på 3 uker på og 9 dager var. Vi vekslet annen hver turnus på natt og dag vakt. Hvor de første 2 ukene var vi på vakt, siste uke var utdannings uke. I utdanningen hadde vi alt i fra skyting, sanitet, AT (arrestasjonsteknikk), Batong og caser hvor vi jobbet som et lag. I utdanningen var det veldig mye fokus på det å jobbe og samkjøre som et lag. I vaktukene jobber vi 12 timer på hver dag, om dette er natt eller dag vakt. Nattevaktene føltes ofte litt lenger ut på grunn av mørket. Men da jeg var der var det også mørketid i Nord som gjorde dagvaktene nesten like lange. 


3) Hvordan opplevde du rekruttperioden? 

 - Jeg syntes rekrutten var en av de beste tidene i tjenesten min. Da dette var en tid med masse ny informasjon, utfordringer og ellers utrolig mye nytt. Rekrutten var tiden vi skulle lære alt vi skulle dra med oss videre i tjenesten og dette var veldig mye, syntes jeg i starten. Men vi hadde utrolig flinke befal som lærte oss godt opp. 


4) Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten?

 - Jeg har så mange flotte minner fra tjenesten min, men skal nevne 2 som gjorde tjenesten for meg litt mer verdifull. 

Da jeg ble en del av forsvaret hadde jeg nesten ikke skutt med våpen før. Men første gang jeg fikk skyte med HK416 (skarpt) var en helt spesiell følelse jeg ikke kommer til å glemme. Den skrekkblandete fryden, for en person som nesten ikke har skutt noe fra før er fantastisk. 

Det andre beste minnet mitt fra min tid i forsvaret var da jeg møtte min nåværende samboer. Vi ble ekstra godt kjent gjennom mestringsøvelsen vi hadde sammen. Blitt kjent på en måte som man ellers ikke ville. 

5) Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg? 

 - Ja jeg kunne godt tenkt meg tilbake til Forsvaret på en eller annen måte en dag. Om det er gjennom HV eller utdanning vet jeg ikke ennå. Men kjenner allerede på savnet etter samholdet og vennskapene der inne. Det er noe for seg selv. 


6) Hva har du lært eller lærer du i vakt og sikrings utdanningen? 

 - Jeg har lært utrolig mye som jeg kan dra med meg ut i det sivile liv. Hvordan man skal håndtere en ulykke i trafikken for eksempel er veldig viktig for meg da jeg bruker store deler av tiden min i bil og på veien. Jeg føler meg mer sikker på hva jeg kan gjøre om noe eventuelt skal skje. 


7) Hva syns du er/var mest utfordrende? 

 - Langt hår! og være lav. Det å være 158 cm var jo bra til noen ting. Men storsekk, platevest og det å finne makker på egen størrelse og vekt klasse var ikke alltid like lett. Men er bare å være kreativ og oppfinnsom. 

Det med å langt hår var heller ikke det letteste. Under mestringsøvelsen, gjennom gjørmeløype, litt ekstra tid om morgenen for å sette opp håret og vask av håret tar lenger tid. Dette var helt ærlig en gjentakende utfordring. 


8) Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt? 

 - Middels, jeg er ikke akkurat den som løpte raskest eller tok de fleste pull ups så midt på treet vil jeg si. Jeg kunne vært bedre forberedt og trent enda mer i forkant. Men er nokså fornøyd med det jeg oppnådde. 9) Har du noen gode tips og råd til de som vil tjenestegjøre som vakt og sikringssoldat i fremtiden?

 - Bruk tiden fornuftig, tren når du kan og vær sosial. Søvn og næringsrik mat! søvn er viktig, få den rette mengden søvn slik at du er oppegående til 12 timer vakt dagen etter. PBU kontroll, hold styr på sakene dine ellers blir det dyrt


10) Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

 - Jeg har lært å være mer tålmodig, ikke alle er like og det må vi ha større toleranse for. Jeg syns selv jeg har vokst mye på det året i Forsvaret, blitt enda mer selvstendig og sikker på hvem jeg er og hva jeg er i stand til  å gjøre. 


 

Andrea Lien Bjørsnøs 

Andreabjorsnos på Instagram
1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Garnisonen i sør-Varanger, i Finnmark.


2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som vakt og sikring soldat? 

Siden jeg er trass så er hovedansvaret mitt å ha kontroll på alt materiell. Men jeg hjelper til med resten av oppgavene i troppen også, da kan jeg ha vakter og oppdrag som de andre. Vi er 2 uker på og 2 uker av, når vi er på utgjør vi vakt og sikring. Når vi er av har vi utdanning. Det kan være teori i ulike ting eller å være ute i skogen.3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Det var en hard periode, jeg var i Finnmark på svarteste vinteren når det var -30 grader. Det var litt av en forskjell fra hva jeg hadde opplevd før. Befalet er strenge og man gjør mye som føles som unødvendig. 


4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?

Selv om rekrutten var tung så er det veldig deilig å se tilbake på både mestringsdag, berretløp og dagmasj og vite at man klarte det selv om det var tungt når man var midt inni det.5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Tror jeg kunne passet i militæret men også mye annet jeg har lyst til.Kirkenes er ganske langt unna alt egentlig og jeg vil ønske å bo mer sentralt etter dette året.


6)Hva har du lært eller lærer du i vakt og sikringsutdanningen ? 

Hvordan hjelpe folk med skuddskader for det meste, lærer om hypotermi, og bandasjering . Vi var også innom transportering , og medisinering.


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Noen av casene vi hadde i sanitetsuka var avanserte, da blir man veldig stresset og redd for å gjøre noe galt. Det er utfordrende men også veldig lærerikt. Det er også en slags prøve som man må bestå.


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Kunne vært bedre trent når jeg kom inn men klarte det greit, ikke topp score men helt Ok. Kom bedre i form etter hvert , noe som er enklere nå når man får mer tid til å trene.
9)Har du noen gode tips og råd til de som vil tjenestegjøre som vakt og sikringssoldat i fremtiden?

Det er en viktig jobb og man har et skarpt oppdrag 24/7. Du bør interessere deg i stridsteknikk og like å være ute. Ta mye initiativ og vær klar i talen.  


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Jeg har innsett at jeg liker å ha kontroll. Jeg er eneste jente i troppen og har med det funnet ut at jeg kan stå opp for meg selv, jobbe bra alene og være en av gutta.


 


TUSEN TAKK TIL ALLE SOM HAR BIDRATT !

MVH


Pernille og Jennie-Lovise / admin

Jenter i Forsvaret


 

Julie Therese Mellingen

Instagram: juliietherese


1)Hvor tjenestegjorde du?

Jeg tjenestegjorde på Rygge flystasjon i 9 måneder, etter 3 måneder på Kjevik først, og var i førstegangstjenesten fra januar 2018 til januar 2019, 1801 kontigent.
2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som vaktsoldat?

En vanlig måned som vaktsoldat for meg startet med to uker dag/nattevakt, der man med vaktlaget løser ulike oppgaver som å gå patruljer, ha ansvar for adgangskontroll og hvem som slipper inn og ut av leir, sitte i resepsjonen og gjøre andre oppgaver og oppdrag som kreves av vakta. Etter to uker på vakt har man utdanning, også kjent som grønn tjeneste. Her terper man på alt fra våpen til sanitet, både praktisk og teoretisk. Det som blir spesielt viktig som vaktsoldat i utdanningsukene er å få øvd seg på caser og våpenhåndtering, som spisses inn på tjenesten til en operativ vaktsoldat. Man skal være klar for værst tenkelige scenario til enhver tid, og selv om dette ikke er noe man skal gå rundt å tenke på og stresse seg opp av, er det viktig å ha i bakhodet. Så man bør gi en ordentlig innsats i utdanningsukene, da man faktisk får muligheten til å se hvor man ligger an i forhold til for eksempel magasinbytte på HK-416, bruk av batong, håndjernspåsetting og hvordan bruke pepperspray.

Etter endt utdanning fikk vi 9 dager permisjon, der jeg enten dro rett hjem til Bodø, eller brukte muligheten til å besøke vennene jeg hadde i Forsvaret som bodde i Oslo-området som er to timer unna Rygge med tog. Jeg fikk meg mange fine helgeturer innom Oslo før jeg dro opp til familie og venner i Bodø, noe som var veldig gøy! Når permisjonen er ferdig fortsetter man som før, bare med motsatt vakt av det man hadde forrige valgperiode. Og slik gikk mine 9 måneder på Rygge, men selv om det av og til kan føles langsomt lover jeg at tiden flyr. Da det var min tur til å dimme kunne jeg ikke begripe at et helt år kunne fly forbi så raskt, så nyt tiden, uansett hvor motivert du er eller hvor mye du savner venner og familie. Førstegangstjenesten er absolutt et minne for livet for min del, og jeg unner alle muligheten til å dra inn og samle like mange minner og erfaringer som jeg fikk gjort!
3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Rekruttperioden var definitivt den mest spennende perioden av året mitt, men også den mest krevende. For meg som ikke er så hjemmekjær, og liker nye steder og utfordringer veldig godt, var ikke det å være flere uker borte fra familien noe problem. Å bli kjent med så mange mennesker på så kort tid et utrolig gøy, og det at alle er i samme situasjon gjør at man blir knyttet på en helt spesiell måte. Spenningen i det man skyter sitt første skudd med HK-416, får på seg vesten for første gang og drar på sin første feltuke er vanskelig å glemme, og bare på de første ukene av rekrutten kunne man merke hvor selvstendig man måtte være, og hvor mye man vokste med det ansvaret man fikk tildelt. Når jeg kom hjem for første gang på 6 uker, fikk jeg høre fra familien at de merket at noe var annerledes med meg, men de greide ikke helt sette fingeren på det. Som om jeg var blitt mer moden og voksen allerede, bare etter et par uker i grønt. Stoltheten av å bære uniformen er noe jeg savner veldig den dag i dag, å representere Forsvaret og de verdiene de står for. 


4)Hva er ditt beste minne fra tjenesten?

Veldig vanskelig å velge et spesifikt minne, men de gangene man først hadde muligheten til å dra ut og finne på ting utenfor leir var veldig stas. Dro på bowling, gokart og kino, og stemningen var alltid like god. Badeplassen på Rygge er det også veldig mange gode minner fra. Men bare det å være i kasserna eller i vakta med laget mitt og de andre på leir var mer enn nok underholdning, var sjeldent et kjedelig øyeblikk.

Noe jeg synes var ekstra gøy var å ta skarpskyttermerket, SIBO-trening, beretløp, felt, pokerturnering og filmkvelder.


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Videre utdanning i Forsvaret er absolutt noe for meg! Har vurdert å søke krigsskole eller annen utdanning, men har ikke helt greid å bestemme meg enda, så vi får se hva jeg bestemmer meg for. Har veldig lyst til å fortsette i grønt hvertfall, et år ga virkelig mersmak!
6)Hva har du lært i vakt- og sikringsutdanningen?

Gjennom vakt- og sikringskurs lærer man veldig mye om situasjonshåndtering og eskalering, våpenhåndtering og teori knyttet til selve oppgaven som vaktsoldat. Man har utallige timer med våpendriling og leksjoner som omhandler dette, noe som er veldig viktig for å kunne stå med våpen. Selv har jeg kjent på ubehag med tanke på medsoldater og hvor trygg de er med våpen, og da er det viktig at man pugger og øver mye for å unngå for eksempel vådeskudd.

Gjennom kurset lærte vi også mye om fysisk aktivitet i forhold til rollen som soldat, og vi fikk testet både psyke og fysikken godt. Man får testet sine egne grenser, og dette er nok noe som går igjen som det mest lærerike mange tar med seg fra Forsvaret. Det å vite at man kan utrolig mye mer enn man tror. Både gjennom mestringsøvelser og felt, gassbua og utallige lange dager fra tidlig på morgenen til sent på kveld med både teoretisk og fysisk krevende dager med lite søvn og mat, erfarer man at grensen man har i hodet kan flyttes langt, bare man får muligheten til å teste den.
7)Hva syns du var mest utfordrende?

For meg var det spesielt perioden etter at jeg måtte hasteoperere bort blindtarmen etter at jeg fikk akutt blindtarmbetennelse som ble vanskelig for meg. Jeg storkoste meg fortsatt på vakt med laget mitt, men jeg merket at kroppen trengte tid på å komme seg. Bare det å gå var vanskelig de første ukene, og når jeg i tillegg skulle gå med vest og våpen gikk jeg konstant rundt med smerter i mageregionen. Jeg ville ikke avskrive meg fra patruljer bare fordi jeg hadde operert, fordi jeg visste at det automatisk betydde mer arbeid for resten av vaktlaget mitt. Så jeg skulle sikkert tatt det mer med ro og hørt mer på signalene jeg fikk fra kroppen, men vel viten om at jeg ofte går for lenge med smerter uten å for eksempel ta paracet eller gjøre andre tiltak, ble det for meg naturlig å skulle være med på vakt og på felt. Kroppen sa nok en gang ifra da vi var på felt noen uker etter operasjonen, og jeg måtte til legevakten. Jeg hadde da fått infeksjon etter operasjonen, og ble sendt tilbake til leir med antibiotikakur.

Det jeg kanskje prøver å få frem her er at man så absolutt skal pushe seg selv i førstegangstjenesten, og uansett hvor mye befal presser og roper på deg, er det bare du selv som kan gjøre jobben. Så løp til du gråter, og marsj til du har blemmer under bena, men kjenn dine begrensninger. Ikke slit deg ut, det går ikke bare ut over deg selv, men også makkere og lagkamerater. Og om man ikke er den raskeste, sterkeste eller flinkeste, kan alt dette komme seg og trenes opp. Det du kan ha er godt humør, dette gjør enhver marsj eller feltuke så mye lettere. Man skal dra hverandre opp, ikke ned. Så et godt humør og stå på-vilje kommer man utrolig langt med, og tar du litt initiativ og er flink til å passe på lagkamerater er du på god vei!

8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Jeg følte meg absolutt ikke godt nok forberedt til de fysiske testene, og hadde ikke testet meg på forhånd. Jeg har spilt håndball i 10 år, og trente styrke noen ganger i uken. Men jeg skulle ønske at jeg trente mer spesifikt på de fysiske testene Forsvaret har, slik at jeg visste mer hvor jeg lå i de forskjellige øvelsene. Jeg gjorde det greit på testene og fikk mye progresjon bare på de første ukene, noe jeg var godt fornøyd med. I ettertid har jeg vært i en veldig god treningsperiode, og bygger videre på all den «gratise» kjernetreningen man fikk i Forsvaret gjennom marsjing med storsekk og våpen.

9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil  tjenestegjøre som vaktsoldat i fremtiden?

For mange vil det kanskje virke «lettere» å bli vaktsoldat enn hundefører eller sanitetssoldat, og dette er til dels sant. Da jeg hadde innrykk var det mange ledige plasser som vaktsoldat, og store deler av kontigenten vår endte opp som det. Men for å kunne gjøre en god jobb som vaktsoldat kreves det både fysisk og psykisk styrke, og dette trenger ikke komme i form av store muskler og raske ben. Man skal bo med flere personer på et rom i lang tid, og mer eller mindre ha det samme vaktlaget og de samme oppgavene i perioden sin på tjenestestedet. Da er det viktig å kunne tilpasse seg forskjellige situasjoner og mennesker, og man skal kunne utføre de gitte oppgavene uten problem. Merker man at man sliter med å gå en patrulje, eller ikke kommer så godt overens med en person, er dette noe som kan gjøre en tjeneste som vaktsoldat hakket vanskeligere enn nødvendig. Men er man i grei fysisk form, og er positiv og gjør sitt beste for å gjøre en god jobb på vakt har du gode muligheter for å bli en bra vaktsoldat. Vakta er de første som skal stoppe en eventuell fysisk trussel mot en leir, og det er i noen tilfeller et stort ansvar å ha for en person. Men da er det viktig å ha gode lagkamerater å støtte seg på, og vite at den jobben nettopp du gjør er utrolig viktig for at Forsvaret som helhet skal fungere og gå rundt! Så vær stolt av stillingen du får, uansett hvor eller hva du tjenestegjør som. Tren deg opp, gjør ditt beste og vær fornøyd med innsatsen nettopp du gjør.
10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Jeg har definitivt lært mye nytt om meg selv i løpet av tjenesten min, og både smerteterskel og psykisk og fysisk utholdenhet har virkelig vært gøy å se vokse. Man finner mye glede i små ting i Forsvaret, alt fra noen minutter hvile til en ekstra matbit betydde mye, og selv om det kanskje aldri kan bli helt det samme utenfor Forsvaret, sitter det enda i. Vasking og rydding sitter også godt innprenta, og jeg vasker rommet frivillig litt oftere nå enn før jeg dro inn for å si det sånn. Etter x antall inspeksjoner legger jeg nå merke til de små tingene som en liten flekk på bordet eller litt støv på vinduskarmen, som jeg ellers ikke la merke til, også et halvt år etter dim. Jeg lærte også mye om min egen væremåte og hvordan den påvirker andre, det er noe man kanskje ikke tenker så mye på til vanlig. Men i et vaktlag der man er oppå hverandre til enhver tid, smitter negativ og positiv energi mye, og det er viktig å tenke på hvilken energi man sender ut. Ellers har jeg blitt mye flinkere til å sette pris på å være frisk og ha de mulighetene jeg har, og hvor heldig jeg er som fikk erfare et år i Forsvaret, både på godt og vondt. De små negative opplevelsene er ingenting i forhold til alle de positive, og de er jeg evig takknemlig for! Så til alle jenter som vurderer eller ikke vurderer å dra inn i førstegangstjenesten: GJØR det! Det er en utfordring jeg oppfordrer alle til å ta, uansett om du føler at du passer inn eller ikke. For er det noe jeg merket fort er det at det ikke er én spesiell type mennesker som er i Forsvaret, det er stikk motsatt. Jeg har møtt mennesker i alle ender av skalaen, og de som kanskje ikke var særlig motivert eller positiv til det, kunne være de som likte seg aller best. Så håper jeg dere kan få et like fint år (eller fler) som jeg fikk, virkelig ikke noe jeg kunne vært foruten!

 

Flere kommer!Comments


bottom of page