top of page

Q&A med sanitetssoldatene

Oppdatert: 11. okt. 2020


 

Sanitetssoldat- Maren Sofie Schie 

@marenschie1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Sykestua på Madla, Stavanger 


2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som sanitetssoldat? 

jeg jobber turnus, kan enten ha dag-uker der jeg hjelper og støtter sykepleierene/legene. Da jobber jeg 07.30-15.30 med fri i helgen. Eller så kan jeg ha døgn-uke, da sover jeg på sykestua fra man-man og er tilgjengelig 24/7. Hjelper både rekrutter og fast mannskap om det er noe sykdom eller skader. Men også hvis man har en dårlig dag, eller bare trenger noen å prate med så er vi her for alle! Men turnusen er veldig variert, tilpasset slik at alt skal gå opp. Derfor har vi ikke en fast turnus. Men jeg har noen uker jeg kan ta perm, som også er veldig kjekt! 


3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Rekruttperioden var helt fantastisk. Jeg ble kjent med så mange flotte mennesker! Det å samarbeide og løse utfordringer sammen som en tropp ga en utrolig mestringsfølelse. Sammen motiverte vi hverandre og spilte hverandre gode, samtidig lærte vi utrolig mye av befalet vårt. Rekrutten er noe som aldri kommer til å bli glemt, minner for livet.


4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?

Mitt beste minne må nok bli da vi hadde CC og tassing. Troppen ble vekket 04:45, så begynte vi med alt mulig av fysiske øvelser, tassemetoder osv. Vi droppet frokost, og trodde vi var ferdig rundt 08.00. Men da kom resten av sjøseksjonen, for da skulle den virkelige CC starte. Vi hadde dermed bare «varmet» opp. Men for en mestringsfølelse det var å gjennomføre noe så krevende uten mat i kroppen, vi fikk virkelig sett hvor mye man klarer å pushe seg selv. Når vi var ferdig fikk vi også endelig lov til å si troppsropet vårt, som vi ropte sammen og gråt av mestringsfølelse! 


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Jeg har tenkt tanken, for jeg trives veldig! Men jeg har hatt en plan om å bli sanitetssoldat fordi jeg vil studere til å jobbe i ambulansen senere. Derfor er det veldig greit å være sanitetssoldat for å få mer grunnlag og lære mye som er relevant for den utdanningen. 


6)Hva har du lært eller lærer du i sanitetsutdannigen? 

På sanitetskurset lærte vi veldig mye om behandling av forskjellige store skader. Drillet på MARCH-ON, og hadde mange ulike caser. Vi lærte å sette veneflon og sprøyter både intramuskulært og subkutant. Vi lærte også om triagering, HLR, ulike medikamenter, hvordan ta vitale tegn, SAMPLER og OPQRST osv. Vi lærte rett og slett om alt som kan skje under er krigssituasjon og hvordan man skal håndtere en situasjon om det feks blir masseskade eller om du er alene med en skadet person. På sykestua derimot lærer jeg veldig mye mer om behandling av mindre skader, vurdere hvilke tiltak som er best for pasienten, andre tester og prøver. Får kanskje sett noen operasjoner som legene gjennomfører. Og har jeg noe jeg lurer på er det veldig greit å ha leger/sykepleieren med mye kunnskap rundt meg!


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Under tassing av en såret person ute i skogen på kurset. Da jeg og laget mitt skulle frakte den skadde til transport. Det å bære en person sammen med 3 andre var veldig utfordrende. Alle får vondt, det er utrolig tungt og man skal samarbeide med et dårlig humør. Men vi måtte gå i oss selv, tenke «dette skal jeg klare», bite tennene sammen og kjøre på, muntre hverandre opp og motivere. Til slutt fungerte vi som en skikkelig lag og mestret dette sammen! 


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Fysiske tester gikk overraskende bra. Jeg hadde ingen høye forventinger til meg selv, bare gjennomføre og gjøre det beste jeg kan. Jeg skulle ønske jeg hadde forberedt kondisen litt mer, og kanskje trent mer overkropp;) men alt i alt, har det gått veldig bra! 


9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil  tjenestegjøre som sanitetssoldat i fremtiden?

Det er lurt å tenke gjennom om dette kan være en stilling for deg. Klarer jeg å ta ansvar for andre som trenger hjelp? Har man sprøyteskrekk kan man bli kurert, men greit å tenke gjennom om det kan være en hindring. Vær motivert, vis interesse for å lære og ha gode holdninger. Har man planer om å jobbe innenfor helsevesenet senere, er dette en super mulighet å ta. Kurset for å bli sanitetssoldat er også et kurs som er til nytte både i Forsvaret men også sivilt. Som sanitetssoldat skal man være der for de andre, hjelpe og støtte om det er skade, sykdom eller psyken man trenger hjelp med. Men jeg anbefaler denne stillingen veldig til deg som virkelig står på, gjør ditt beste og som vil være der til hjelp for andre! 


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Jeg har lært hvor mye jeg klarer å pushe meg selv. Hvordan samarbeide best mulig med andre. Jeg har også lært mye mer om holdninger og respekt, og hvordan andre ser på meg som sanitetssoldat. Det å ta ansvar for en annen som kommer til meg, ofte vet jeg like mye som personen selv. Men jeg gjør mitt beste slik at personen stoler på meg, og skjønner at jeg gjør alt jeg kan for å hjelpe. //#10spørsmålomsoldaten #jenteriforsvaret
 Aurora Amundsen / @AuAmundsen på insta 


1) Jeg tjenestegjorde på KMN HH aka Madla som san.soldat i sjøforsvaret.


2) En vanlig måned varierer veldig, spørs om det er rekruttskole eller ikke. I en rekruttskole ville en vanlig måned bestå av drifting av sykestua. dvs, hjelpe sykepleierne og legene med passientbehandling, samt ha ansvar for de innlagte pasientene til en hvær tid. Vi jobber også med innrykket samt deler av utdanningen iløpet av rekruttskolen. Vi støtter opp på felt, samt div arrangement som er en del av soldatutdanningen. Kort forklart; Vi gjør utrolig mye variert, og ingen måneder, uker eller dager er helt like. 
3) Rekruttperioden for meg var utrolig gøy og lærerik. De første dagene var selvfølgelig fylt med masse nytt og sterke inntrykk, men så fort jeg ble kjent med folk ble alt mye bedre. Man knytter så sterke bånd fordi alle går igjennom det samme som deg, så du føler deg liksom aldri helt alene. Nå er man jo sjeldent alene generelt da, men det er på godt og vondt haha. 


4) Mitt beste minne fra forsvaret må være rekrutten faktisk, selv om hele tjenesten var fantastisk. Men er noe med de folka man er med i rekrutten, hvor avhengige man er av værandre for å lykkes. For ikke å snakke om den daglige mestringsfølelsen man får da vær dag byr på nye utfordringer. Vet alle sier at man må nyte rekrutten mens man er der, å nå skjønner jeg så godt hvorfor! Så til alle som skal være eller er rekrutt nå; NYT DET! 


5) Videre utdanning i forsvaret er absolutt noe jeg begynte å tenke på i slutten av førsteganstjenesten min. Nå tenker jeg heller på å finne tilbake til forsvaret når jeg er færdig med min sivile utdanning. Men for all del, å ta utdanningen i forsvaret er veldig smart! 


6) Hva har jeg lært i sanitetsutdanningen? Det er mye det! Jeg lærte utrolig mye om passientbehandlig og hvordan oppdage diverse symptomer. Vi hadde en del teoriundervisning om anatomi, samt medikamentlære. Vi hadde også en del Care under fire hvor vi fikk prøvd oss på reelle stridshendelser med flere skadde og økende fare. Hær var det evakuering og rask men grundig behandling som sto i sentrum. Noe av det jeg likte mest var opplæring i venekanyle og vaksinering. Utrolig kult å få sette sprøyter i førsteganstjenesten!
7) Det mest utfordrende må være mengden av stoff vi var forventet å lære på så kort tid. Vi hadde fem inntense uker med opplæring, både teoretisk og praktisk. Er ikke til å legge skjul på at det var tungt etter 8 uker med rekrutt, men den dag i dag angrer jeg ikke ett sekund. Tungt, men verdt det. For en kompetanse å ta med seg videre i livet. 


8) Personlig syns jeg det gikk bra med de fysiske testene. Gjorde det bedre til dim enn hva jeg gjorde på innrykk, men dette er vel forventet da man ofte trener en del iløpet av tjenesten. Som sanass har man jo noen fysiske øvelser i forhold til evakuering. Blir en del trening av Tass. men det er bare gøy!


9) Ta til dere så my lærdom som mulig! Tenk hvor kult å kunne så mye, uten flere år med utdanning. Kompetansen dere får er jo ikke bare relevant for tjenesten, men også videre i livet. Det er aldri feil å kunne førstehjelp! 


10) I løpet av tjenesten har jeg lært utrolig mye om meg selv! Jeg har testet og presset grensene mine på en helt ny måte. Har lært så mye om samarbeid, og hvordan å forholde seg til så mange forskjellige mennesker på en daglig basis. Presset meg både fysisk og psykisk. Jeg er sterkere, smartere og mye mer tålmodig enn det jeg var før forsvaret. Vil egentlig si at forsvaret gjorde meg til et bedre menneske på så mange måter. Personlig mener jeg at absolutt alle har godt av ett år i forsvaret, om det er i hær, sjø eller luft, som vognfører, sanitet eller røykdykker. Ingen har vondt av en liten utfordring, og fortjenesten er så absolutt verdt det!! 


 Navn: Martine Lørstad Magnussen  Instagram: martinelorstad 

1. Hvor tjenestegjorde/tjenestegjør du?  - Jeg tjenestegjør som sanitetssoldat på sykestua på Ørland flystasjon, som ligger i Trøndelag.  2. Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som sanitetssoldat?  - Vi jobber turnus som betyr at vi har 24 timers vakter over en lengre periode med påfølgende permisjon, samt uker med grønn utdanning innimellom. I løpet av en vanlig måned vil jeg derfor være en eller to uker på sykestua der arbeidsoppgavene består av å ha ansvar for resepsjonen, være pasientansvarlig for inneliggende eller utføre diverse praktiske helse relaterte oppgaver, som hørselstest, blodprøver og vaksiner. I måneder med grønn utdanning, er vi sammen med andre avdelinger, der vi får opplæring i grunnleggende soldatkunnskaper, enten i felt eller på leir. 3. Hvordan opplevde du rekruttperioden?  - Jeg var veldig spent og nervøs forut for rekruttperioden. De første dagene i rekrutten følte jeg meg usikker på om jeg ville finne min plass. Men jeg fant meg fort til rette takket være alle de andre medsoldatene som var i samme situasjon som meg. Rekrutten endte derfor som en sosial og fin periode, hvor jeg ble kjent med mange nye mennesker. Når det gjelder den grunnleggende militære opplæringen, så tok det litt tid før jeg ble vant til befalenes strenge ordre. Til tross for at dette, ville jeg ikke være denne perioden foruten.  4. Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten?  - Mitt beste minne så langt i tjenesten er helt klart sanitetskurset og alt det jeg lærte på relativt kort tid. I tillegg ble jeg, på dette kurset, kjent med mange nye, flotte mennesker som jeg kommer til å holde kontakten med.   5. Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg? - Jeg kunne absolutt tenkt med en videre utdanning i Forsvaret- Jeg har imidlertid kommet inn på sykepleie og har planer om å fullføre dette studie etter endt førstegangstjeneste Men, det er stor sannsynlighet for at jeg søker meg tilbake på en sivil jobb i forsvaret etter endt utdannelse.  6. Hva har du lært eller lærer du i sanitetsutdanningen?  - Jeg har lært alt fra sanitet i stridssituasjoner, til sykdomslære generelt. Rent praktisk har jeg lært å sette venekanyle, ta blodprøver, samt vaksiner. I tillegg lærer man seg å forholde seg til mennesker som enten har fysiske eller psykiske utfordringer.  7. Hva synes du er/var mest utfordrene? - Jeg har ikke møtt på så mange store utfordringer annet enn det fysiske og psykiske ved mestringsløpene jeg har deltatt på.  8. Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du deg godt nok forberedt? - Jeg følte meg forberedt til alle fysiske tester som jeg har hatt, og disse gikk veldig bra.  9. Har du noen gode tips og råd til jenter som vil tjenestegjøre som sanitetssoldat i fremtiden? - Stå på under sanitetsutdanningen i rekrutten, vær positiv, interessert og ha omsorg for medsoldater.  10. Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?  - Førstegangstjenesten har fått meg til å innse at jeg tåler mer fysisk og psykisk enn jeg trodde. I tillegg har jeg blitt mer tolerant ovenfor andre.  (Bildene er fra utdanning vi hadde i forrige uke - første bilde er meg og en jente fra LAM-avdelingen og andre bilde er meg sammen med resten av sanitetssoldatene på Ørland) 

 


Nooshin Amouzegar

Instagram: @noosatl
1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Jeg tjenestegjør på KNM Hinnøy som sanitetssoldat. 


2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som sanitetssoldat? 

En vanlig mnd som sanitetssoldat på fartøy er veldig variert. Noen ganger mye sanitet, andre ganger ikke i det hele tatt. Sanitetsoppgavene blir det veldig få av, i og med at de menige gjerne blir brukt til mer enn bare detaljen sin. Så min sekundæroppgave er navigasjon. Men har du et detaljebefal som selv engasjerer seg for sanitet, vil du få mer oppgaver - så det gjelder å være på! Som sanitet kan du også etterspørre øvelser. Du får også muligheten til å drille på diverse sanitetsoppgaver en gang i måneden, det er favorittdelen! 


3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Rekruttperioden var på mange måter «enklere» enn forventet, men også tøff og lærerik. Var nok ikke slik jeg forventet - men jeg trivdes og sitter igjen med mange gode minner. 


4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?

​Definitivt sanitetskurset! Jeg lærte så ufattelig mye på så kort tid, og er veldig takknemlig for å ha den type kompetanse selv i det sivile. Kurset var veldig intenst, men mest gøy, og jeg fikk venner for livet, mimrer minst en gang om dagen fra sanitetskurset - fordi jeg koste meg genuint så mye! Vi var en gjeng som kom veldig godt overens og har fortsatt mye kontakt og spør hverandre om råd om vi står fast. Anbefaler absolutt alle jeg møter å søke sanitet! 


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Ikke foreløpig. Men kan tenke meg å komme tilbake om jeg velger å studere medisin eller sykepleien!


6)Hva har du lært eller lærer du i ssnitetsutdanningen? 

For det første lærer man helt utrolig mye om kroppen, og dens funksjon. Og deretter hvordan man skal behandle eventuelle skader som oppstår i både krig og fredstid. Vi lærte om pasientbehandling og hvordan man skal triagere dersom det blir store skader med flere pasienter osv. Ekstremt gøy med intens casetrening, og prolonged field care i felt! Man lærer så mye om seg selv når man er under press - og spesielt når du har ansvar for en annen person liv. Vi fikk virkelig kjenne på kroppen hvor viktige sekundene kan være når en soldat blir skadet. 


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Kanskje all tassingen. Flere ganger trente vi på å være flere i et team, men ofte kan realiteten bli at du står der alene med en pasient du har ansvaret for å evakuerte uansett forhold. Da lærte vi forskjellige måter å tasse og flere improviserte båre-løsninger osv. Det syntes jeg var mest utfordrende fysisk - men utrolig lærerikt psykisk og det ble et motivasjonsmoment for treningsprogrammet mitt! 


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Man kan vel aldri føle seg godt nok forberedt - fordi det vil alltid være en øvelse eller en mestring som alle finner krevende. Og det som ble viktig for meg opp i gjennom rekrutten og sankurset var å se på hver fysisk test som en direkte tilbakemelding på hva jeg kan evt bli bedre på - og da har man plutselig et skreddersydd treningsprogram! 


9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil  tjenestegjøre som sanitetssoldat i fremtiden?

GJØR DET. Søk sanitet! Jeg vil tørre å påstå at det er den beste stillingen du kan få i førstegangstjenesten, fordi du får komme tett opp mot mange mennesker, og du lærer helt livsviktige tiltak som du garantert får bruk for resten av livet! Og ikke minst et kurs som gir deg så mye. Om du er en person som bryr deg om andre mennesker, evner å ha mye ansvar, og vil kjenne på litt adrenalin burde du søke sanitet! 


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Ja absolutt. I tjenesten opplever man jo uforutsette situasjoner, mestringer og fysisk belastende dager. Og jeg mener det er utrolig sunt å vite hvordan du reagerer under reelt press, slik at du både blir sterkere psykisk - men også mer forberedt. Jeg har lært å reagere raskt, yte den kompetansen jeg har selv i uforutsette situasjoner og ikke minst være rettferdig. Du lærer hvordan det er å bo tett opp i hverandre, og hvordan man skal ta hensyn til hverandre på en helt annen måte enn man er vandt med. Alt i alt er det en erfaring alle burde ha - fordi man lærer å sette mer pris på de små tingene og blir generelt sterkere til sinns. 


//#10spørsmålmedsoldaten #jenteriforsvaret 

Karoline Brocks 

@karolinebrocks 
1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Jeg tjenestegjør på et minefartøy i marinen. Vi seiler i alt fra nord Norge til internasjonale farvann og leter etter miner for å ufarliggjøre farvann for andre fartøy. 


2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som sanitetssoldat? 

For meg går det mest i rutiner. Jeg har ulike rutiner som skal gjennomføres hver måned. Det går for det meste i å vedlikeholde utstyr som er viktig å ha i orden til både øvelser og eventuelle skarpe hendelser. 


3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Rekrutten var noe av det beste jeg har vært med på! Jeg opplevde det som veldig spennende å komme til et nytt sted med så mange nye mennesker. Og jeg elsket hverdagene våre fra første dag. Hver dag var fylt med nye, spennende utfordringer. Det var veldig gøy å være en del av en tropp som ble veldig sammensveiset. Minnene fra rekrutten vil jeg ha med meg livet ut. 
4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?

​Det er vanskelig å svare på fordi det er så mange gode minner, men et veldig godt minne var da vi hadde BADEX på seiling. Det vil si å bade fra båten midt på havet. Det var sensommer, helt rosa himmel og havet var helt stille. Det var et magisk øyeblikk. 


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Det kunne vært veldig spennende å fortsette i Forsvaret. Jeg vet allerede at jeg kommer til å savne det etter dim så man skal ikke se bort i fra at jeg vender tilbake nei. 


6)Hva har du lært eller lærer du i ssnitetsutdanningen? 

Man lærer så utrolig mye spennende i sanitetsutdanningen. Vi får sanitet nivå 3 kurs som bygger på nivå 2 drillen man lærer i rekrutten. Det er veldig spennende å lære så mange ulike behandlinger. Vi lærer alt fra medisinering hos en som har fått hjerteinfarkt til hvordan man skal stappe et skuddsår. Jeg tror virkelig sanitetskurset er en av de mest lærerike og givende kursene du kan få som vernepliktig. 7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Kurset var nok det mest utfordrende. Det er høye forventninger til soldatene og det forventes at man presterer hver dag, men med gode makkere og spennende øvelser klarer man å holde motivasjonen oppe. I ettertid ser jeg tilbake på det som et utrolig givende kurs. Ikke bare får man en spennende tjeneste som sanitetssoldat, men det man lærer er noe du kan ha med seg livet ut. 


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Det har gått veldig fint med de fysiske testene. Så lenge man trener jevnlig så er ikke de fysiske testene noe problem. I sanitetskurset har man også en egen robusthetstest som går ut på at du skal kunne bære skadde soldater på ulike måter. Det er dette vi kaller TASS som står for transport av syke og sårede. Jeg husker vi alle gruet oss litt til dette, men det var gikk veldig fint for seg og alle mestret det. 

9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil  tjenestegjøre som sanitetssoldat i fremtiden?

Sanitetsstillingen er en ganske populær stilling så det er bare å gi alt under rekrutten og vise engasjement så man skiller seg ut på en god måte fra dag en. Når det kommer til kurset er det bare å starte å jobbe med det teoretiske med en gang kurset starter. Da kommer man inn i en god rytme og man slipper at ting hoper seg opp. Men man får god veiledning og så lenge man synes sanitet er gøy så skal det ikke være noe problem. 


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Jeg har lært mye om hvordan jeg takler stressende situasjoner hvor det er viktig å holde hodet kaldt. Dette er noe man også blir veldig mye bedre på i stillingen som sanitetssoldat når man hele tiden blir testet på under øvelser. 

//#10spørsmålomsoldaten #jenteriforsvaret 
 

Astrid Hilling1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Jeg gjennomførte min tjeneste på sykestuen på Haakonsvern i Bergen2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som sanitetssoldat?

På sykestuen har vi turnus hvor vi jobber to uker med døgnvakt, en uke med dagtjeneste og to uker fri. Da drar med ofte hjem, men man kan fint være igjen noen dager på leir for å være med på velferdsturer eller andre arrangementer hvis man ønsker. Vi har inspeksjon to ganger i uken og kan som regel sove til 7 hver morgen. På sykestuen har vi ikke befal, men sykepleiere som bestemmer. En av de ukene du er døgnvakt får du hovedansvaret for de inneliggende pasientene på sykestuen og er med på å oppdatere legen om tilstanden til de innlagte. Her får du lære mye om ulike sykdommer og ulike behandlingsmåter, og får være med på å vurdere pasientene. På dagtid sitter vi nede i resepsjonen, tar telefoner og fikser timebestillinger. Samtidig er vi med på å hjelpe sykepleierne og legene med å ta blodprøver, urinprøver og ulike tester. Hvis en av legene skal gjennomføre et inngrep som for eksempel føflekkfjerning eller inngrodd tånegl er vi med på å dekke opp å hjelpe til under prosedyren.


På kveldstid er det kun sanitetsassistentene som er igjen på sykestua, da kan det komme alt fra

soldater med influensa eller oppkast til soldater med kuttskader, brannskader, hodeskader osv.

Aktiviteten og mengden folk som kommer innom kan variere mye, men når det kommer folk på

kveldstid har vi muligheten til å ringe en lege som er på vakt, for å få hjelp til behandling. Så man er aldri helt alene. Enkelte ganger må vi frakte pasienten til sykehus eller legevakt for vurdering der, og vi har derfor bil tilgjengelig. I tillegg er vi i beredskap hvis det skulle skje noe, og er klare til å rykke ut sammen med MP og Brannstasjonen hvis det skulle skje noe på leir. Vanligvis er det rolig på kveldstid, og vi får lov til å dra å trene eller gjøre andre ting man har lyst på vakt til så lenge man har fått gjort alle de daglige gjøremålene og er klar til å rykke ut hvis det skulle skje noe. Vi har også kjøkken tilgjengelig på sykestuen, slik at man har muligheten til å lage egen mat hvis maten i messa ikke faller i smak.


3)Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Personlig synes jeg at rekrutten var stressende, og det var mye nytt å lære seg på kort tid. Tiden gikk veldig fort, og du får mange venner på kort tid. Rekrutten er preget av mye samhold men også lange og tunge dager. Nå etter at jeg er ferdig med førstegangstjenesten ser jeg på rekrutten som en ganske fin tid, der man fikk mange opplevelser både gode og dårlige.
4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten?

​Har mange gode minner fra førstegangstjenesten, alt fra samholdet under rekrutten til følelsen etter å ha gjennomført patchløp eller bestått eksamen i nivå 3. Har også fått lov til å være med på å sy av legen under inngrep, og hentet soldater med skrikende smerter mitt på natten. Kanskje ikke et godt minne, men en spesiell situasjon å være i. Jeg og en annen på sykestuen fikk også være med på kurs i blodtapping og walking blodbank hvor vi fikk prøve å tappe 450 ml blod ut av kroppen for å så gi det tilbake igjen intravenøst. Veldig kult å få være med på.


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Kunne godt ha vurdert en videre utdanning i forsvaret hvis det hadde eksistert et tilbud innenfor

sanitet og helse, noe jeg så langt ikke har klart å finne. Hvis man derimot ønsker å jobbe innenfor forsvaret kan man skaffe deg en sivil utdanning innen helse og heller søke jobb i forsvaret i etterkant.


6)Hva har du lært eller lærer du i sanitetsutdaningen?

Siden jeg tok nivå 3 kurs og medic modul kurs har de endret oppsettet av nivå 3 utdanningen mye i sjøforsvaret. Før var kurset på Haakonsvern, men dette er nå flyttet til Madla. Når jeg hadde kurset lærte vi nivå 3 drillen, DHLR, sykdomslære, medikamentregning, behandling av ulike skader, anatomi, evakuering og forflytning av pasienter og mye annet. I tillegg fikk vi lære å sette pvk, sprøyte både subcutant og intramuskulært, noe de enda lærer på nivå 3 kurset de har i dag. Siste del av kurset gikk mye ut på behandling av pasient over lengre tid og forflytning av pasienter i stridssituasjoner.


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Under både rekrutten og sanitetskurset var det mye å lære seg, og de forventet at man skulle kunne det man hadde lært dagen før. I tillegg hadde vi lange dager under mitt sanitetskurs på grunn av at vi hadde en uke mindre en andre på å lære det samme. Da fikk man lite tid til å lese og pugge det man hadde lært. Det er derfor viktig å være motivert og interessert hvis man skal klare å få med seg alt.


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Jeg var ikke kjempe godt trent før jeg kom inn i rekrutten, men siden jeg skulle inn i september

brukte jeg tiden godt fra skoleslutt til jeg skulle inn på å trene mot de fysiske testene slik at jeg skulle være forberedt til dem. Føler aldri at jeg blir helt klar til å springe en 3000 meter, men ble overrasket over hvor mye raskere jeg sprang den når vi ble testet i forhold til det jeg hadde løpt på tredemøllen hjemme. Fikk karakter 5 på det meste i rekrutten, og skulle sånn sett egentlig ha vært litt bedre trent enn det før jeg kom inn.


9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil tjenestegjøre som sanitetssoldat i fremtiden?

Hvis du ønsker å tjenestegjøre som sanitetssoldat er det viktig å være interessert å følge med på de leksjonene dere har. Hjelp til å bidra innad i troppen under rekrutten slik at befalet får et positivt inntrykk av deg. De skriver en vurdering av deg som blir dratt med inn i vurderingen når du senere skal få tildelt en stilling. Når du skal på intervju senere kan det også være lurt å fortelle om erfaring du eventuelt har fra tidligere, relevante fag fra videregående eller bare at du er kjempemotivert til å få den stillingen. Kurset er intensivt, og de er interessert i å få motiverte soldater til stillingene.


Etter at kurset er ferdig hvis du er i sjøforsvaret vil man bli plassert ut enten som sanitetssoldat på land (Haakonsvern eller Madla) eller som sanitetsgast på fartøy. Personlig ønsket jeg en stilling på fartøy siden det virket kulest og mest lærerikt når jeg var på kurset, men ble positivt overrasket over hvor mye vi fikk være med på av inngrep og prosedyrer på land. På fartøy får de nok oppleve mer og reise mer rundt, men ikke så mye sanitet. På land får man lære mye mer sanitet i etterkant av kurset siden man jobber med leger og sykepleiere hele tiden. Vil derfor anbefale å prøve en stilling på land.


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Før jeg kom inn i forsvaret og før sanitetskurset hadde jeg tidenes sprøyteskrekk. Siden jeg hadde lyst til å jobbe innen helse etter at jeg var ferdig med tjenesten min hadde jeg derfor lyst til å teste grensene mine og undersøke om jeg ville klare å bli stukket av andre. Merket fort at frykten kunne skyves litt til side bare jeg klarte å bestemme meg for at jeg skulle klare å gjennomføre. Var etter fire uker med sanitetskurs kurert for alt som heter sprøyteskrekk, og har ingen problemer med sprøyter. Så kan vel si at jeg lærte, at hvis man virkelig ønsker noe så vil man klare å gjennomføre det bare man er bestemt. Kan også merke at jeg er blitt mye tryggere på med selv, og at jeg har fått mye relevant erfaringer etter tiden min som sanitetssoldat. Du sitter med mye ansvar, når du får en pasient sent på kvelden og må gjennomføre alle relevante tester selv slik at legen kan få gjort en god vurdering av pasienten. Er nå startet på sykepleierutdanning i Trondheim og merker allerede at jeg er et lite steg

foran andre som ikke har sanitetserfaring fra tidligere. Sanitetsutdanning i forsvaret vil uansett være relevant, uansett om du vil jobbe innenfor helse eller ikke. 

Marielle Hagen Larsen


1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du? - Var i hæren i Sanitetsbataljonen

2)Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg som sanitetssoldat? - Mye case øvelser med krigsrelaterte skader, fysisk trening og grunnleggende soldat utdanning.

3)Hvordan opplevde du rekruttperioden? - Jævlig, hehe, neida. Du kommer deg gjennom den , men tungt både psykisk og fysisk.

4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ? - Alle de fantastiske folka, uten tvil! Alt det vi har gått igjennom, sammen. I Forsvaret er det ikke jeg, det er vi.

5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg? - Nei, ikke nå i dag. Men hvem vet om noen år? Men savner det å ha en fysisk lærerik arbeidsdag der vi er ute så og si hver dag, uansett vær.

6)Hva har du lært eller lærer du i sanitetsutdannigen? - Mtp at jeg var sykepleier fra før så var det anatomisk repitisjon fra sykepleien. Men i Forsvaret så er det mer rettet mot krigsrelaterte skader, å det var nytt for meg. Du lærer anatomi, sykdomslære, prosedyrer og får en god forståelse hvordan alt dette til slutt henger sammen. Hvis du ikke får nivå tri, så lærer du mye som nivå to også i sanbn.

7)Hva syns du er/var mest utfordrende? - Hm, alt blir en tilvenningssak til slutt. Det er mye utfordringer i løpet av året, men hva som var mest er vanskelig å si.

8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt? - Skulle jeg ha gjort en ting annerledes så hadde det vært å trene rettet mot de fysiske testene og gå mer med tung sekk. Men jeg gikk ut av førstegangstjenesten og var fornøyd med sluttresultatet.

9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil tjenestegjøre som sanitetssoldat i fremtiden? - Anbefaler jeg virkelig! Angrer ikke ett sekund på det året jeg hadde. Å skal du gå videre innen helse så har du en kjempe fordel!

10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten? - Har lært mye om meg selv og det å være så tett andre mennekser 24/7. Det du lærer veldig fort er at du klarer utrolig mye mer enn det du trur, og det er en god motivasjon.

@mariellhlarsen

 

Takk til alle som har sendt inn!

Hvilken tjeneste ønsker du at vi går nærmere inn på neste gang? Send oss gjerne en PM eller melding på vår kanal via Facebook eller instagram!


@jenteriforsvaret //
Comments


bottom of page