top of page

Q&A med 2 bataljonen

Oppdatert: 11. okt. 2020

Soldaten har valgt å være anonym

1. Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Har rekrutten i Porsangerbataljonen i Porsanger 


2. Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg?

I den første mmd har vi lært om de ulike temaene: sanitet, felt, skyting, stridsteknikk. Hver helg får vi dra inn til Lakselv for å gå på butikken.


3. Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Vel jeg er ikke ferdig med rekrutten så kan ikke si så mye om rekrutten alt i alt, men så lang har den vært gøy, utfordrende og lærerik. Jeg har blitt kjent med mange nye folk, pushet meg over komfortsonen min, lært mye nytt og gjort mye nytt, men så er det vel i rekrutten.


4. Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten?

Mitt beste minne så langt i tjenesten er lunsjen i messe etter 3 dager felt eller alle de morsomme stundene på rommet med romkameratene mine. 


5. Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Jeg har vurderte å ta utdanning etter førstegangstjenesten; evt krigsskolen, men vi får ser hvordan det går resten av førstegangstjenesten min.


6. Hva har du lært eller lærer du under utdanningen?

Jeg har lært mye så langt bare de første 5 ukene. Noen av det jeg har lært så langt er: Forsvaret kjerne verdier, HK-416, ulike stridsdriller, hvordan fungere som en tropp/lag/eskadron, march-drill, fyringsvakt og vaktpost.


7. Hva synes du er/var mest utfordrende?

Det jeg synes er mest utfordrende er marsjene men det variere jo fra person til person. Jeg, en liten jente på 1,58 må gå dobbelt så mange skritt som en i laget mitt som er 2,02. 


8. Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

De fysiske testene er kanskje det jeg føler har gått mest til forventningene mine. Jeg var selv spesielt nervøs for 3000 m, men fullførte med god mestringsfølelse. 


9. Har du noen gode tips og råd til jenter som skal i førstegangstjenesten?

Noen råd og tips for jenter som skal inn i førstegangstjenesten er å ikke «bli en av gutta» bare fordi det er flest gutter i tjenesten, spør etter mer tid til do og finn deg en annen jente du kan lene deg litt ekstra på som en slags sikkerhet når ting er litt ekstra vanskelig. 


10. Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

I tjeneste har jeg lært at mentaliteten min går en lengre vei enn det fysiske. Det har hjulpet meg i marsjene når jeg bare ville gi opp.  

Cecilia Bakke, Stridstrendtroppen/ troppsassistent og troppsmedic
 1. Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Jeg tjenestegjorde i Stridstren troppen til Støttekompaniet i 2. Bataljon. Der stillingen min var troppsassistent og troppsmedic.

2. Hvordan ser en vanlig mnd ut for deg?

 En vanlig mnd var veldig varierende! Vi hadde noen uker der det var fokus på våre egne stillinger som for meg var sanitet. Der jeg noen dager fikk være med santroppen. Vi hadde uker med stridsteknikk der jeg også fikk drive sanitet og vi hadde mye kolonnetrening med bv. Så var det også perioder med vedlikehold og telling.

3. Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Den var utfordrende på alle måter. Alt var nytt og det var mye å sette seg inn i. Det var veldig strengt. Lange dager med forelesninger og drilling med våpen. Dager på skytebanen med marsj trening opp Mauken<3 Jeg tror vi alle lærte hvor viktig makkertjeneste er og dersom en gjør en feil vil det gå ut over alle. Men samtidig som det var mye hat var det også så utrolig lærerikt. Rekruttperioden endte med et par dager i felt med et tungt og jævlig beretløp:) som forøvrig ligger ute på fb #snikskryt

4. Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten?

Jeg har egentlig et par gode minner! Det beste må nok være at jeg var så heldig som endte fagperioden min med en øvelse som heter «Combat- Medic» det var en øvelse for oss med nivå 3 kurs! Utrolig bra laga til. Det var case på case i et døgn. Husker godt at vi ble vekt med hyling og skudd mitt på natten og da vi kom ut av teltet var det brann og hylende folk over alt haha. Mange stressende situasjoner, men det var så utrolig lærerikt og gøy. Jeg var også en av de heldige som var på vakt/ hadde tjeneste i julen. Det var spesielt å være vekke fra familien i en slik høytid, men det er en jul jeg aldri kommer til å glemme. Ellers så hadde vi en liten uke på trugemarsj i mange, mange minusgrader som jeg husker godt! Under vår siste øvelse «Torden- Mauk» forsynte vi bk- troppen med bk ammo som vi hadde i 4. linja på truger. Det var utrolig kult.

5. Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Jeg var tidlig sikker på hvilken retning jeg ville gå, så jeg hadde skoleplass som sykepleierstudent allerede når jeg kom inn i Forsvaret. Men i etterkant har jeg tenkt mye på at dersom jeg ikke hadde vert så sikker på sykepleien ville jeg nok hatt et par år i Forsvaret ja. Kunne gjerne tenkt meg og blitt lagfører. Det ser jeg på som noe utrolig lærerikt og spennende.

6. Hva har du lært eller lærer du under utdanningen?

 Først og fremst lærer man grunnleggende soldatferdigheter som var bruk av personlig våpen, stridsteknikk, samband, sanitet nivå-2 og CBRN ++. Som troppsassistent fikk jeg også en større forståelse for hvorfor vi gjorde som vi gjorde på øvelser osv. Hvor mye som stod bak eller hvor mye som skulle gjøres før, under og etter en operasjon. Og som medic fikk jeg sanitet nivå-3 kurset som et litt med viderekommen førstehjelp i strid. Det kurset fikk meg også til å sette ting mye mer i perspektiv.

7. Hva synes du er/var mest utfordrende?

Jeg har stortrivdes med alt i tjeneste nå når jeg ser tilbake på det! Så Det jeg synest var mest utfordrende med tjenesten var at jeg i starten slet mye med hjemlengsel og at avstanden fra Skjold og hjem var veldig stor. Det gjorde at jeg ikke fikk ut mitt fulle potensial i starten av tjenesten. Men da jeg turte å si ifra til befalet mitt og vennene mine der ble alt mye bedre, på slutten så ville jeg på en måte nesten ikke hjem.

8. Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Jeg gikk på idrettslinjen og spilte mye fotball før jeg dro inn i førstegangstjenesten. Så jeg gjorde egentlig ingen forberedelser på det fysiske. Løpingen gikk relativt bra, men jeg merket at jeg var svak i overkroppen! Så det var litt kjipt når det kom til pull ups og kasting av medisinball. Men for oss var det også viktig og være fysisk forberedt på å gå med tung sekk. Det gikk egentlig ganske greit syns jeg. Men etter et år i tjeneste så klarte jeg fortsatt ikke teknikken på å få sekken på selv. Det har vert min og andres store fortvilelse haha.

9. Har du noen gode tips og råd til jenter som skal i førstegangstjenesten?

 Dersom man er usikker på om man vil eller ikke så er man ikke usikker! Vil anbefale alle å ta den muligheten for man lærer så utrolig mye. Vær fysisk forberedt, men du trenger selvsagt ikke være den raskeste eller sterkeste, men det gjør tjenesten lettere om du er forberedt.

10. Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

 Først og fremst har jeg lært mye om meg selv. Hvor mye kroppen og hodet faktisk klarer når du tror du er helt ferdig. Jeg lærte hvordan jeg håndterer stress og hvor godt jeg jobber i stressende situasjoner. En ny type samarbeid enn før med medsoldater og befal. Jeg ser på meg selv som en mye mer selvsikker person i dag etter utført førstegangstjeneste enn før.

Tusen takk for deres bidrag til bloggen vår!

//@jenteriforsvaret

 

Er du eller har vært i 2 bataljonen? Del gjerne dine erfaringer med oss! :)

Innlegget blir oppdatert m/mer...

Comments


bottom of page