top of page

Q&A FYSISKE TESTER

Oppdatert: 11. okt. 2020


Ida Delphin Gulbrandsen


Fortell kort om deg og hvilken tjenestestilling du har eller hvor du har din rekruttperiode?

Jeg er Ida Delphin Gulbrandsen,19 år fra Lillehammer. Hadde rekruttperioden min i Sjøforsvarets rekruttskole på KNM Harald Haarfagre, skole 1907, og tjenestegjør nå som vaktsoldat ved Sola Flystasjon.Hva trente du på før de fysiske testene i Førstegangstjenesten?

Jeg trente ikke så mye spesifikt opp mot de fysiske testene før jeg kom til Forsvaret, men trente vanligvis 3-4 ganger i uka, så var ikke i alt for dårlig form før jeg kom inn. Vi hadde de fysiske øktene i uke 3 av rekrutten, så trente en del styrke på overkropp og teknikk trening på kveldene når jeg hadde tid etter tjeneste.


Hva burde du trent mer på?

Jeg burde trent mer styrke, for har drevet mye med utholdenhetsidrett før, og trives derfor med utholdenhetstrening, og ikke trent så mye styrke. På testene så gjorde jeg det bra på 3000 meter, men bare midt på treet på de andre testene. Hvilken av testene syns du var vanskeligst, mest utfordrende?

Jeg synes at hang-ups testen var den vanskeligste, fordi jeg ikke er så sterk i overkropp og ikke hadde trent så mye teknikk eller styrke opp mot dette. Alle måtte prøve alfa-hangups først selv om man klarer det eller ikke, og jeg var nesten over bommen med haka før jeg måtte gi meg, så var surt å måtte gi seg og stille seg opp for å ta bravo-pushups isteden. Da angra jeg litt på at jeg ikke hadde trent litt mer på forhånd.
Hadde du satt deg et mål før testene?

Jeg hadde ikke satt meg noen mål før testene, bortsett fra at jeg ikke ville gjøre det noe dårligere enn jeg hadde gjort på sesjon. Gjorde det bedre på nesten alle testene enn på sesjon, så ble egentlig ganske fornøyd. 


Hva skal du trene mer på til neste test?

Som vakt og sikringssoldat i Rogaland hadde vi retest etter rekrutten, og da fant jeg ut at jeg i løpet av rekrutten hadde forbedret meg siden uke 3. Gjennom rekrutten hadde vi økter med idretten 2 ganger i uka, i tillegg til en ellers hard tjeneste, så trente ikke så mye på fritiden. Prøvde å få 3-4 økter i uka, litt kondisjon og litt styrke. Nå som jeg er i kommet i gang med normal tjeneste er målet mitt å trene 4-5 ganger i uka, slik at jeg kan fortsette å forbedre meg gjennom det neste året jeg har igjen. 

Var veldig usikker på hva jeg hadde lyst til å gjøre etter rekrutten, men jeg endte opp med å søke meg til vakt&sikring, som jeg også fikk. Da var det rett ut i kurs med en gang rekrutten var over. Jeg hadde blitt fortalt av befalet at kurset kom til å bli hardt, og de hadde rett i det. Vi hadde veldig lange dager med mye fysisk hard aktivitet, så da var det en fordel å være godt trent. Som vakt soldat stilles det krav til at du holder deg i form og trener for å kunne være så god som mulig, så det er nå en del av motivasjonen min til å fortsette å trene og bli bedre. 


Fikk du stillingen du ønsket deg, eller hvilken stilling ønsker du etter rekrutten?

Uansett hvilken stilling du vil ha, om du vil bli idrettsoldat, velferdsoldat eller sambandsoperatør, så er det ikke en dum ting å gjøre det bra på de fysiske testene. Om du trener lite eller mye så er det er bare å gi sitt beste og aldri gi opp, så kommer du til å overraske deg selv over hvor mye faktisk klarer.


Så lykke til til alle fremtidige rekrutter, gled dere til ett år med mye gøy!

Mvh Ida Delphin Gulbrandsen Takk for ditt bidrag! <3


 

Sigrid Dahl


Jeg heter Sigrid Dahl, er 21 år, og jeg tjenestegjorde fra Juli 2018-Juli 2019, i luftforsvaret. Jeg hadde rekruttperiode og V&S kurs på Kjevik utenfor Kristiansand. Videre ble jeg plassert på Evenes i Nord-Norge, som V&S soldat.


Jeg trente egentlig ikke på noe spesielt før de fysiske testene, annet enn vanlig styrketrening, intervaller og langkjøringer. Men jeg løp 3000 meter ett par ganger i forkant av testene for å teste meg og for å bli vant med distansen.


Når det gjelder de fysiske testene synes jeg egentlig at jeg gjorde det helt greit med tanke på de ambisjonene jeg hadde og den innsatsen jeg hadde lagt inn. Men hvis det er noe jeg skulle gjort annerledes ville jeg trent mer målrettet mot testene, og fulgt treningsprogrammene som Forsvaret har lagt ut på sine nettsider. Sånn at jeg kunne vært bedre forberedt mot testene.


Jeg synes pull-ups var mest utfordrende, da jeg ikke hadde vært så flink til å øve på dette.Jeg hadde ikke satt meg noe spesielt mål før testene.


Nå er jo jeg ferdig i forsvaret, men jeg trener fortsatt 3-5 ganger i uka. Målet er å bli sterkere i styrketreningen, og øke utholdenheten. Også synes jeg det er gøy å trene, og jeg vil holde meg i form.


Før jeg skulle inn i forsvaret trente jeg ca. 3-5 dager i uka.


Nei, jeg fikk ikke den stillingen jeg i utgangspunktet ønsket meg, fordi det var veldig få plasser og mange søkere. Men ting blir hva du gjør de til, og jeg fikk et veldig spennende år for det om! Til slutt vil jeg si at om du gruer deg for de fysiske testene, er det viktig å huske på at det er mange stillinger som ikke krever at du er topp trent og disse stillingene kan være like spennende og viktige som andre stillinger.

 Nelly Skjølsvold


1. Fortell kort om deg og hvilken tjenestestilling du har eller hvor du har din rekruttperiode? 

- Mitt navn er Nelly Skjølsvold. Jeg er 20 år og er for tiden på Ørland Flystasjon, hvor jeg holder på å gjennomføre fagkurs i vakthold og sikring. Jeg hadde min rekruttperiode på Madla og etter dette kurset, skal jeg til Bardufoss og tjenestegjøre. Jeg er også ambassadør for Jenter i Forsvaret, så hvis noen har spørsmål som dere tror jeg kan svare på så er det bare å ta kontakt :-) 


2. Hva trente du på før de fysiske testene i Førstegangstjenesten?

- Før de fysiske testene trente jeg spesifikt på hangups og kondisjon. Jeg benyttet meg av de treningstipsene som er lagt ut på jenteriforsvaret.no, og likte det veldig godt. Fint å kunne se videoer av øvelsene, og være sikker på at den treningen du legger ned faktisk er satt opp for å gjøre deg bedre forberedt på de fysiske testene. Jeg valgte å fokusere ekstra på kondisjonstrening fordi jeg ikke er så sterk i armene, og dermed dårlig i øvelser som hangups. Derfor ville jeg gjøre det ekstra godt på kondisjonstesten slik at poengene derfra kunne veie opp for poengene i hangups. Samtidig spiller jeg håndball, så den forberedelsen jeg følte jeg trengte på stille lengde og medisinballstøt, fikk jeg dekket på håndballtrening. I tillegg gikk jeg en del turer med sekk, som forberedelse før jeg skulle inn. Det er veldig god styrke- og kondisjonstrening! 


3. Hva burde du trent mer på? 

- Jeg er egentlig fornøyd med den treningen jeg la ned i forkant. Kunne trent enda mer overarmer for å gjøre det bedre på hangups, men samtidig handler det mye om teknikk, og jeg har bare innsett at det ikke er for alle. Jeg anbefaler egentlig bare å starte tidlig, for plutselig er tiden inne, og hvis du ikke har trent noe i forkant vil du nok få et lite sjokk når du kommer inn. I tillegg kan det være lurt å lese seg opp på de ulike tjenestene på forsvaret sine sider. Der står alle kravene til de ulike tjenestene, og hvis du vet litt hva du ønsker å tjenestegjøre som, er det lettere å trene på kravene. 


4. Hvilken av testene syns du var vanskeligst, mest utfordrende? 

- For min del var det hangups. 


5. Hadde du satt deg et mål før testene? 

- Jeg hadde bare et mål om å stå på alle testene egentlig. Det er veldig mange som setter skyhøye krav til seg selv før de fysiske testene, også ender de opp med å bli veldig skuffet. Jeg tenkte heller at det var lurt å ikke sikte så høyt, slik at jeg kunne være fornøyd med meg selv når jeg gjorde det bedre enn forventet. Det funket veldig bra for min del, men dette er veldig individuelt og du må sette egne krav etter hva du vet at du selv kan klare. 


6. Hva skal du trene mer på til neste test? 

- På gkvs har vi en ganske aktiv hverdag og for øyeblikket vet jeg ikke om at vi skal testes på noe i nærmeste fremtid. Jeg sørger bare for å være godt nok trent til å kunne håndtere situasjoner i min tjeneste best mulig. 


7. Hvor mye /ofte trente du før du kom inn til førstegangstjeneste? 

- Jeg spiller håndball, så jeg hadde 2 håndballtreninger i uka, samt minst en styrketrening og en intervall/kondisjonstrening. Dette varierte nok litt fra uke til uke, men jeg trente minst 4 ganger i uka. 
8. Fikk du stillingen du ønsket deg, eller hvilken stilling ønsker du etter rekrutten? 

- Under rekrutten leverte vi inn en liste med 5 stillinger vi ønsket oss. Jeg hadde flyoperasjonssoldat som mitt førsteønske, men var forberedt på at jeg ikke kom til å få det da det er få plasser i den stillingen. Personlig fikk jeg ingen av mine 5 ønsker, og var svært misfornøyd i starten. Men, det er utrolig mange rekrutter som skal plasseres, og jeg hadde valgt veldig dumt i forhold til mine 5 ønsker. (Det er ikke lurt å sette opp kun stillinger med få plasser..). Etterhvert gikk det seg til, og nå handler det bare om å gjøre det beste ut av det! Kurset til Vakthold- og sikring er i tillegg ganske kult, det et mye stående skyting, arrestasjonsteknikker og mye annet nytt som er utrolig lærerikt og spennende. Så bare hold hodet oppe hvis du ikke får det som du vil. - Førstegangstjenesten blir en opplevelse uansett! 


Mvh

Nelly Skjølsvold
 

Emilie Kristoffersen


1. Jeg er 19 år og hadde innrykk til luftforsvaret på Madla i slutten av september.

2. Prøvde å trene tung styrke, men ettersom jeg er mer glad i løping ble det ikke så god kvalitet på treningen som det burde vært.

3. Teknikk i medisinballstøt og stille lengde. I tillegg burde jeg trent mer eksplosivt og tyngre vekter.

4. Medisinballstøt er den øvelsen jeg synes er vanskeligst å finne en god teknikk og hvordan en skal utnytte kraften sin på.

5. Jeg hadde satt meg et ca. mål i hodet, men kunne nok spesifisert det mer for å jobbe mer målretta.

6. Definitivt styrke i overkropp og hoppe mye mer så jeg forbedrer spensten.

7. Varierte fra 2 til 4 ganger i uka. 

8. Vi skal levere ønskeliste på nå på mandag. Av de stillingene vi har mulighet til virker for eksempel NATO-stillingen skikkelig spennende, men der er det veldig hard kamp om plassene.

Emilie, rekrutt på Madla


 
Comments


bottom of page