top of page

Q&A - Førstegangstjenesten - Hunderøkter/hundefører

Oppdatert: 11. okt. 2020

Da har vi tatt kontakt med noen soldater som har gjennomført eller gjennomfører sin tjeneste som hundefører eller hunderøkter.

Takk til alle som har bidratt med å svare på spørsmål!


//Blogginnlegget vil bli oppdatert fortløpende//


Første ut er Lejla Mulac, hunderøkter på Rena1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?

Jeg tjenestegjorde mine første 12 mnd som hunderøkter på Rena, og utvidet deretter til 18 mnd tjeneste hos Forsvarets Hundeskole på Hauerseter leir, hvor eg befinner meg nå!


2)Hvordan ser en vanlig uke ut for deg som hundefører? 

En vanlig vaktuke for meg som hunderøkter er hektisk, gøy og varierende. Dagene er veldig lange, fysisk krevende og vi har faste rutiner hver dag som vi følger. Fra dag til dag kan det oppstå nye oppgaver, eller andre gjøremål man må ta fatt på i tillegg til de vanlige rutinene med hundene og drift av kennel, noe som krever mye ansvar og selvstendighet. Som hunderøktere jobber vi turnus så den hektiske hverdagen kompenseres med lang perm.


3)Hvordan opplevde du rekruttperioden? 

Jeg ELSKET rekruttperioden. Det var ikke alt som var like gøy såklart, men ser tilbake på den tida som en tid jeg sent vil glemme! Alle de nye inntrykka, folka og kunnskapen som ble til på de to månedene er godt klistra i hodet. Kunne ikke bedt om en bedre rekrutt enn det jeg hadde med tropp 2 på Kjevik!


4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?

Mitt beste minne så lagt i tjenesten må være alle de fantastiske folka og ikke minst hundene jeg har vært så heldig å blitt kjent med å få jobba med. Har virkelig truffet jackpot når det gjelder å ha de beste både to- og firbeinte kollegaer og makkere i tjenesten min! Føler meg veldig takknemlig for alle opplevelsene, turene vi har reist på og all kunnskap jeg har fått lært av desse folka! Og så er det lite som slår en fin sommerdag på Rena sammen med hundene, og bare generelt at hverdagen er fylt med helt nydelige firbeinte venner!!


5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg? 

Jeg kunne absolutt tenkt meg en videre utdanning i Forsvaret, men vil i første omgang ta en sivil utdanning så får vi se om lengselen tilbake til livet i grønt kommer snikende innpå.6)Hva har du lært eller lærer du i hundetjenesten?  

Man lærer så utrolig mye i hundetjenesten, både om hundene, men også om seg selv. Vi jobber med skarpe tjenestehunder som skal behandles og trenes på andre måter enn de hundene vi har hjemme. Arbeidsmoral er viktig og man må ville yte sitt beste til en hver tid. Hundene våre lever jo i kennel og derfor lærer man at sikkerhet og velferd for dyra er alfa omega! Man lærer også at tillit og samarbeid med sine lagkamerater og ansatte er viktig for at alt dette skal gå rundt. Som person lærer man at selvstendighet og ansvar er en egenskap som er avgjørende i denne stillingen. Vi røktere tilbringer veldig mye tid med hundene og man lærer seg å kjenne de forskjellige typene, forskjellig type trening og den veterinære delen av røkterjobben.


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Til tider kan de lange dagene og endeløse lufte rundene eller møkkete bur som skal vaskes være krevende, men da minner jeg meg selv på at dette er for hundens beste og for at de skal klare å prestere sitt beste må vi som røktere kunne gi dem de beste forutsetningene. Og det skulle bare mangle for desse hundene vi har er helt rå i jobben de gjør!


8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt? 

Jeg var veldig bevisst på at det var inn i hundetjenesten jeg ville når eg kom til innrykk, enten det skulle bli hundefører eller hunderøkter. Jeg var ikke så veldig forberedt på pakningsløpet men jeg visste jeg ville prøve uansett og hadde ingenting å tape på det. Idag tenker jeg TAKK GUD for at jeg gjennomførte og for at jeg får være en del av hundetjenesten!! Dagen jeg skulle springe pakningsløp for hunderøkter stillinga bare gav jeg alt jeg hadde og gikk langt inni hodet å tenkte «det her SKAL jeg klare». Funka fett det!


9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil tjenestegjøre som hundefører? 

Mitt beste tips er å bare kjøre på alt du har, tørre å ta initiativ og ikke tvile på seg selv! Om man virkelig vil det så skal det ikke stå på viljestyrken. Man behøver ikke å ha noe erfaring med hund fra før, det hadde ikke jeg, så det er bare å vise seg fram fra sin beste side og ha troa på seg selv. Hundetjenesten er så utrolig givende og man drar herfra med masse erfaring og opplevelser man ikke vil vært foruten! Kan absolutt anbefale det til alle.


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Jeg har lært at man absolutt ikke er sliten når man tror man er sliten. Det handler om å jobbe med hodet og fullføre den jobben man starter på. Jeg har lært at tilpassing og respekt for hverandre er viktig ettersom både vi mennesker og dyr er forskjellige personlighetsmessig og at det ikke er en selvfølge at man vil klikke med alle. Godt samarbeid, god kommunikasjon og ansvar er nøkkelord som jeg kommer til å ta med meg videre fra hundetjenesten!


Mvh Lejla Mulac 


Silje Gjertviksten, Forsvarets Hundeskole
1)Hvor tjenestegjorde/ tjenestegjør du?Jeg har tjenestegjort på Rena, men er nå stasjoner på FHSK, Forsvarets hundeskole på Hauerseter. Har nå fullført seks måneder av førstegangstjenesten, og er dermed halvveis.


2)Hvordan ser en vanlig uke ut for deg som hundefører? Når jeg er på vakt er laget på en hel uke hvor vi kun er med hundene. Dagen starter alltid med foring av hundene. Etter en times tid starter morgenluft hvor alle hundene skal luftes. Deretter er det vask av kennel og eventuelt andre oppgaver vi har fått. Alle hundene skal trenes mellom kl 12 og 15. Da velger vi selv hva slags FYFO vi ønsker å kjøre. Alt fra å feks sykle, gå, løpe eller leke med hundene. Så er det vasking der det trengs igjen før middag. Klokken 17 er det kveldsforing før vi lufter hundene, og gjør andre oppgaver som eventuelt vask og behandling av hunder. Vi er tre lag som rullerer på vakt, dagvakt og perm. Så er en veldig grei turnusordning.


3)Hvordan opplevde du rekruttperioden? 

Jeg hadde rekruttperioden på Sessvollmoen i militærpolitiet. Opplevde den som ekstremt lærerik og spennende. På mange måter utfordrende og hard, men samtidig ekstremt gøy og sosialt. Man blir kjent med utrolig mange nye folk på kort tid.


4)Hva er ditt beste minne så langt i tjenesten ?Best av alt er følelsen av mestring og forståelse når man samarbeider som lag eller tropp. Mitt beste minne så langt i tjenesten må være når jeg og min makker tok med oss to av hundene på tur. Vi tok med jervenduk og lunsj, og la oss nede ved vannet. Det var sol og klart, en helt nydelig lørdag var det.
5)Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg? 

Videre utdanning i Forsvaret har lenge virket interessant. Nå er jeg mer i tvil, men er enda åpen for tanken. Vet derimot ikke hvilke stillinger, avdelinger eller retninger jeg kunne tenkt meg.

Har hørt ekstremt mye bra om videre utdanning i Forsvaret så det er absolutt ikke utelukket. 


6)Hva har du lært eller lærer du i hundetjenesten?  

I hundetjenesten lærer vi først og fremst hvordan daglig håndtering og stell av skarpe tjenestehunder fungerer. Vi lærer også om førstehjelp/sanitet på hundene, og får et godt innblikk i hvordan hundeførerne trener hundene både i søk og patrulje. 


7)Hva syns du er/var mest utfordrende?

Det mest utfordrende med hundetjenesten for meg har vært å klare å håndtere en hund man tidligere har hatt utfordringer med. Man har et stort ansvar for hundene, og må vite hvordan vi håndterer dem. Respekt for tjenestehundene og hva de er trent til er ekstremt viktig. Likevel er det helt fantastiske hunder, og jeg har lært ekstremt mye om både meg selv og dem. 
8)Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

De fysiske testene ble jeg testet i under starten, midten og slutten av rekrutten. For min del gikk disse veldig greit ettersom jeg er godt kjent med øvelsene. Har selv også drive med mellomdistanseløping og kunne dra noen fordeler derfra. Er en stor fordel å være kjent med øvelsene og hvordan man utfører dem.For dere som ønsker å tjenestegjøre med hund, enten som hundefører eller røkter er det først og fremst ekstremt viktig å kunne være selvstendig.

Man har et enormt ansvar for hundene, og for at hundetjenesten skal gå rundt er Forsvaret helt avhengige av oss. Man må også være tøff og fysisk robust. God utholdenhet er en av tingene man blir stilt krav til under pakningsløp og 3000m. Gjennomsnittlig går røktere som er på vakt nærmere 3 mil om dagen.


9)Har du noen gode tips og råd til jenter som vil tjenestegjøre som hundefører? 

Les deg opp på Forsvaret sine sider, eller hundeskolen sin side for å lære mer. Det er et godt tips.


10)Har du lært noe nytt om deg selv etter eller i tjenesten?

Under min tid i førstegangstjenesten har jeg lært ekstremt mye om meg selv. Etter en uheldig hendelse jeg hadde i høst har jeg lært hvor ekstremt viktig det er å si ifra til overordnede. Befalet og de rundt deg vil som regel kun det beste for deg. I hundetjenesten hjelper vi hverandre for å løse arbeidsoppgavene på best mulig måte for både oss, men selvfølgelig også for hundene. Jeg har lært hvor viktig det er å samarbeide, samtidig som jeg har lært mye av å føle på så mye ansvar og selvstendighet. 

댓글


bottom of page