top of page
Jenteriforsvaret

Har du det vanskelig i førstegangstjenesten?

Er dagene i førstegangstjenesten lange, tøffe og ensomme, og ikke helt som du forventet? Eller har du en makker eller en venn i tjenesten som du ser sliter? Dette er ikke et innlegg for å smøre inn at man skal ha det helt fantastisk i førstegangstjenesten for det skal være hardt, tungt, slit og lange dager. Og dette er det selvfølgelig en grunn til. Krig er ingen lek, og for å takle de utfordringer som kan komme skal man være rustet for å takle det. Senk dine forvetninger til at det skal føles som en leirskole, og forstå alvoret. Det er krig i verden når vi står opp, og krig når vi legger oss. Man vet aldri om, eller NÅR det kan treffe deg eller meg.


Men, selv under press må man ha hodet med seg for å best mulig ta vare på seg selv, og andre. Man kan også ha det bra i alvoret. Når man er i førstegangstjensten og spesielt i rekruttperioden er man under et konstant press til å prestere på sitt beste. Og dette er en utfordring når alt er nytt og fremmed. For at man skal utvikle seg og lære best mulig er et godt fundament at man har det bra i prosessen for at ikke andre forstyrrelser skal ta opp plass i hodet. Så intensjonen med dette innlegget er å gi tips for å optimalisere din tid i førstegangstjenesten, slik at hodet ditt kan fokusere på de riktige tingene.


Det er ikke uvanlig at man kan få en knekk, kanskje det skjer personlige ting på hjemmefronten som gjør at hodet ikke er helt på rett plass, eller man synes det er tøft å ikke komme hjem til høytider som jul eller påske. Til ettertanke så rammer dette de fleste og man er flere i samme situasjon. Man må prøve å snu tankegangen litt å tenke at det kun er et år, og at det ikke er mange som får muligheten til å avtjene førstegangstjeneste. I dag er motivasjonen utrolig høy hos de som ønsker å avtjene et år i Forsvaret, og konkurransen er stor for å komme inn. Man får utrolig mye igjen for å gjennomføre førstegangstjenesten i dag, både i arbeidslivet og i det daglige liv. 

Her er våre tips til deg som som sliter.


Praktiske mestringstips:

  • Tidsplanlegging: Hvis dagene føles uendelig lange, kan man forsøke å bryte dem ned i mindre mål, som «nå gjennomfører jeg én vakt til» eller «fokuserer på bare én time av gangen».

  • Selvpleie: Bruk fritid til aktiviteter som gir energi, som å høre på musikk, trene, lese eller skrive dagbok.

  • Øv på å være i øyeblikket: Fokus på pusten din eller på små detaljer rundt deg kan hjelpe deg med å roe ned stress.

  • Sett deg små mål: Når dagene føles lange, fokuser på én oppgave om gangen. Tenk «bare én time til» eller «bare gjennom denne vakten».

  • Gled deg til noe: Selv små ting som et godt måltid, en telefonsamtale hjem, eller en fridag kan være en motivasjon.

  • Få mest mulig hvile: Selv om det kan være vanskelig, prøv å legge deg tidlig når det er mulig, og bruk fritiden til å lade opp.

  • Spis godt og drikk nok vann: Kroppen jobber hardt i førstegangstjenesten, og mat og væske er avgjørende for energi og humør.

  • Husk hvorfor du er her! Minn deg selv på målet. Førstegangstjenesten er en unik erfaring som gir deg ferdigheter, minner og en sterkere selvfølelse. Det er en midlertidig fase som gjør deg sterkere på lang sikt.


Bygge nettverk og støtte blant medsoldater og makkeren din

  • Det kan hjelpe å forsøke å finne én eller flere medsoldater som man kan knytte seg til. Små fellesskap og en støtte i hverdagen kan gjøre det lettere å håndtere utfordringene.

  • Hvis det er arrangementer eller sosiale aktiviteter i leiren, delta, selv om det kan føles vanskelig i starten.


Dialog med troppen eller nærmeste befal

Alle skal bli hørt og kunne føle at de har noen å prate med. Ofte så har nærmeste befal en måte og oppføre seg på for å få respekt, noe som kan virke strengt og noe skummelt, men på tomannshånd er det ofte veldig annerledes om man kommer med problemer eller vanskeligheter. De er også mennesker. Så ta initiativ til en samtale med befal/ nærmeste leder først. Hvis det føles vanskelig å ta opp ting direkte, kan man vurdere å skrive ned tankene sine og levere det skriftlig.


Kontakt feltprest, verneombud eller helsetjenesten

  • Feltpresten kan være en god samtalepartner, selv om hun ikke er religiøs. De er trent til å hjelpe med psykososiale utfordringer i førstegangstjenesten.

  • Verneombudet er der for å ivareta soldatenes rettigheter og arbeidsmiljø. Hun kan ta opp spørsmål om lange vakter og ubalanse i arbeidstid der.

  • Helsetjenesten i leiren kan også bistå hvis situasjonen påvirker hennes psykiske helse.


Kommunikasjon med familien

  • Regelmessig kontakt med familien kan være en viktig støttespiller. Selv korte samtaler eller meldinger som uttrykker støtte og forståelse kan ha stor betydning.



Det viktigste er at man ikke føler seg helt alene med utfordringene sine. Førstegangstjenesten kan være tøff, men det er ressurser tilgjengelig for å gjøre situasjonen bedre. Det er flott at man ønsker å gjennomføre, men også viktig at å ivareta sin egen trivsel og helse underveis. Gjør det beste ut av det, ta en dag av gangen, man har fortsatt masse man ikke går glipp av i fremtiden som man kan glede seg til, tiden går utrolig fort selv om det ikke alltid føles sånn!


Til sist: Å vær takknemlig for muligheten du får!

Ikke nøl med å sende oss en PM om du ønsker en prat<3


Lykke til! 😊


 

Viktige varslingskanaler på Forsvaret sine sider:


Opplever du mobbing, trakassering, økonomisk utroskap eller andre kritikkverdige forhold i Forsvaret? Da kan du melde fra om dette til Forsvarets varslingskanal.

Er du i en vanskelig situasjon eller følelsemessig krise er det alltid noen du kan snakke med om de vanskelige tingene.

Hvordan få hjelp?




Skrevet av

@Jennielovise / @Jenteriforsvaret


Commentaires


IMG_8819.PNG

/Reklame 

samarbeidspartner

60.png
bottom of page