🇳🇴🎉 @jenteriforsvaret kanalen fyller 10 år! 🎉🇳🇴
I 10 år har vi delt historier, erfaringer, tips, triks og hverdagen til kvinner i Forsvaret gjennom våre sosiale kanaler– et mangfoldig fellesskap med sterke og dyktige kvinner som viser hva det betyr å tjene landet vårt. 🇳🇴💪
Gjennom årene har vi inspirert, informert og vært en del av samtalen og debatten om kvinners rolle i Forsvaret og tatt en stor del i likestillingsdebatten og mer alvorlige temaer som mobbing, forskjellsbehandling og seksuelle overgrep.
Allmenn verneplikt i Norge ble innført i 2015, som gjorde det obligatorisk for både menn og kvinner å gjennomføre militærtjeneste. Dette gjorde Norge til det første NATO-landet som innførte kjønnsnøytral verneplikt.
I 2023 hadde Forsvaret over 17 000 ansatte og over 22 000 utførte årsverk. Av de ansatte var 20 prosent kvinner. Den totalte styrkestrukturen i Norge utgjør rundt 70 000 mennesker. ( Forsvaret.no, 2024)
"Det er viktig å ha kvinner i Forsvaret for å sikre mangfold, som styrker både operasjonelle evner og samarbeid. Kvinner bringer ulike perspektiver og ferdigheter som gjør Forsvaret mer tilpasningsdyktig i komplekse situasjoner. Dessuten reflekterer et kjønnsbalansert forsvar befolkningen det beskytter, noe som fremmer likestilling og rettferdighet. Kvinner i Forsvaret bidrar også til å bryte ned stereotyper og inspirerer fremtidige generasjoner til å se forsvaret som en arena for alle, uavhengig av kjønn." -Jennie-Lovise, Grunnlegger @Jenteriforsvaret.
Tusen Takk til alle dere som har fulgt oss, støttet oss, og vært en del av denne fantastiske reisen med å rekruttere og inspirere.
Har du en historie eller opplevelse du vil dele fra førstegangstjenesten, utdanning eller jobb i Forsvaret? Del her:
Mvh
Jennie-Lovise,
grunnlegger @Jenteriforsvaret
Foto: Forsvaret/ Øystein Vårdal
Se også:
Tidslinje over kvinners rolle i Forsvaret i Norge gjennom tidene.
Visste du at...
I 1938 – Første kvinne i sanitetskorpset
Kvinner fikk lov til å tjenestegjøre i Forsvarets sanitetskorps. Dette var starten på kvinners offisielle rolle i militæret, selv om de kun kunne tjenestegjøre i helse- og omsorgsrelaterte roller.
I 1940-1945 – Andre verdenskrig
Flere kvinner deltok i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, blant annet som kurerer og sanitetspersonell. Kvinner spilte en viktig, men uformell rolle i krigsinnsatsen.
I 1959 – Kvinner får adgang til Hæren
Kvinner fikk lov til å søke seg til Hæren, dog i begrensede roller. Dette åpnet opp for mer formell militærtjeneste for kvinner i flere forsvarsgrener.
I 1977 – Første kvinne som jagerflypilot
Solveig Krey ble Norges første kvinnelige jagerflypilot, et viktig symbol på at kvinner kunne delta i operative roller i Forsvaret.
I 1985 – Kvinner får adgang til alle militære stillinger
Alle stillinger i Forsvaret ble formelt åpnet for kvinner, noe som banet vei for deres deltakelse i flere operative og lederstillinger.
I 1995 – Kvinneandelen i førstegangstjenesten
1990-tallet så en økning i antall kvinner som gjennomførte førstegangstjenesten. Kvinners tilstedeværelse i alle forsvarsgrener ble mer synlig.
I 2015 – Innføring av allmenn verneplikt
Norge ble det første NATO-landet som innførte kjønnsnøytral verneplikt, som gjorde det obligatorisk for både menn og kvinner å gjennomføre militærtjeneste.
I 2023 – Økning i kvinneandelen i Forsvaret
I dag utgjør kvinner rundt 20 % av de ansatte i Forsvaret, og over 33 % av de som fullfører førstegangstjenesten er kvinner. Dette viser en markant økning i kvinners deltakelse og viktige bidrag i Forsvaret.
Comentarios