top of page

Hvordan er det å ha mensen i felt?Hvordan det er å være jente i Forsvaret? I dette innlegget svarer vi på spørsmål om mensen og typiske jenteting, og deler våre tips og triks! Kom gjerne med spørsmål, i kommentarfeltet om det er noe annet dere lurer på, så får vi samlet alle mulige spørsmål på et og samme sted! Del gjerne egne erfaringer! Om du ikke vil at andre skal kunne se ditt spørsmål, send oss gjerne en meld på instagram :)


Vi får inn utrolig mange spørsmål om hvordan det er å ha mensen i felt, kraftige mensensmerter og andre ting vi jenter lurer på om førstegangstjeneste. Så nå lager vi et innlegg der vi svarer på det vi kan for å gjøre dere tryggere før førstegangstjenesten.


Så hvordan er det å ha mensen i felt? Dette skal vi svare på nå av egene erfaringer og andre soldaters erfaringer.


Det er ikke noe problem med mensen i felt! Det er faktisk helt greit, om du gir deg selv en god opplevelse med å være beredt og ha "utstyret" på plass, og ikke mist tar deg tid til dobesøk! I felt setter man opp en egen B&C, dette er en liten portabel utedo med både dopapir og pose. Denne er i skogen der man slår opp leir, man får også mulighet til å gå på do under marsj. Du vil få tid til å skifte OB/bind. Det som er lurt er å alltid ha på seg intim servietter i sekk eller på kropp(om det er kaldt, ha de på kropp slik at de ikke fryser).

  • Ha alltid med Ob/bind i sekken uansett om du skal ha mensen eller ikke, man vet ofte ikke hva som venter, så dette er alltid lurt å ha på kropp eller pakket i stridssekk.

  • Pakk alltid med intimservietter/liten rull toalettpapir og ekstra undertøy om man skulle blø igjennom.


Om jeg må bytte OB/bind under marsj, hva gjør jeg da?

I førstegangstjenesten vil man ofte gå over en lengre periode, dette kalles marsj, om du da må bytte bind/ob, er det lurt å ha med små engangs poser hvor man kan pakke inn OB/bind. Under marsj, har man alltid noe som kalles "teknisk hvil" her får man gjøre nødvendige ting som å lette på klær, drikke vann og gå på do. Bruk disse pausene! Trenger du mer tid til toalettbesøk, si fra til befalet så skal han eller hun gi deg den tiden du trenger.


Utsette mensen?

Hvis du har mulighet så er det ikke dumt å utsette mensen, så du slipper å tenke på dette under feltøvelsen. Men ellers så var ikke dette et problem for meg, klarte meg helt fint med mensen under feltdøgn. Det er ikke alltid man får til å utsette mensen så vær beredt uansett!


Om jeg får kraftige mensensmerter, hva gjør jeg?

Om du sliter med kraftige mensensmerter, ha gjerne alltid smertestillende liggende. Gi også beskjed til befalet ditt om du trenger et legebesøk eller ikke har smertestillende. Ofte så hjelper det å være i aktivitet. Hold ut! Det går over :-)


Dusjing /barbering /fellesdusj?

Jenter har egen dusj, og på noen leiere også singel dusj. Så du vil få privatliv til barbering.

Kan man bruke eget undertøy?

IKKE bruk eget undertøy på feltøvelsene. Bruk det som dere får utdelt, det er behagelig og du slipper gnagsår mellom lår og en g-streng som gnager ! Anbefales ikke. Dette har også noe med at undertøyet du får utdelt er av veldig god kvalitet og 100% ull, noe som gjør at det puster godt, holder deg varm, og tørker lett om man blir våt/svett.


P-Piller i Forsvaret?

Det er selvfølgelig lov å ta p-piller når man er i førstegangstjenesten, alle leire har også egen lege/leger hvor du kan skrive ut resept om du er tom eller ønsker å starte med prevensjon. Om du går på p-piller kan du også utsette mensen, noen ganger også slippe unna de værste mensen smertene. (egen erfaring)


Er det greit å ha eller få seg kjæreste i førstegangstjenesten?

Ja. Men det er ikke lov å ha seksuell omgang på militært område. I selve tjenesten kan man heller ikke kysse.


Øredobber/ piercing i Forsvaret?

Personlig ville jeg tatt alt ut. Men man får lov til å bruke det om de er små. Ved noen tilfeller må de teipes over for å ikke gjøre skade. Men ser ikke noe vits i og ha de i, om du ikke må fordi du nettopp har tatt de.


Er det noen spørsmål, eller innspill? Fyr løs i kommentarfeltet!

Skrevet av

@jenteriforsvaret/ @Jennielovise


bottom of page