top of page

Førstegangstjenesten på NATOs hovedkvarter


Foto: ForsvaretMartine Herregården avtjener nå sin førstegangstjeneste på NATOs hovedkvarter i Belgia, her forteller hun om hverdagen og hvordan hun endte opp med å få jobbe der.

Jeg gikk inn i Sjøforsvaret og startet med rekrutten på Madla i april 2021. Rekrutten var veldig innholdsrik og vi bygde veldig tette bånd. Dessverre var det fortsatt covid, og vi fikk ikke forlate leiren på 8 uker. Kombinasjonen av dette, samt muligheten til å reise, gjorde at tjenesten i utlandet var en unik mulighet jeg ikke kunne la passere. Og jeg har ikke angret et sekund.


Prosessen startet ved at jeg sendte inn en søknad. Der måtte det fylles ut kjøreferdigheter, karaktersnitt, vurdere egne egenskaper, og skrive en tekst på engelsk om hvorfor man passet bra til stillingen i NATO. Jeg sendte inn søknaden, ble tatt videre til intervju og fikk stillingen! Jeg husker godt at jeg ikke hadde helt greie på hva jeg skulle gjøre, men gledet meg veldig. Det var totalt fem vernepliktige fra 2104-kontigenten som fikk ulike Nato-stillinger og skulle sendes til Belgia. I Belgia er det to NATO-hovedkvarter. HQ, som ligger i Brüssel, hvor Jens Stoltenberg er sjef og alle de politiske beslutningene tas. En liten time utenfor Brüssel ligger militærbasen SHAPE, som skulle bli mitt hjem de neste 10 månedene. SHAPE står for Supreme Headquarters Allied Powers Europe og det er her alle militær-strategiske beslutninger i NATO tas. Her er det mer normalt å møte på Generaler enn vernepliktige.


For øyeblikket er vi fire vernepliktige som tjenestegjør på SHAPE. Vi bor på en kaserne inne på basen. Der har vi hvert vårt rom, men vi deler kjøkken og stue. Det gjør at vi får et veldig tett og godt samhold. Tre av oss jobber for det Norske NMR (National Military Representative)-kontoret under en norsk Brigader, og den fjerde jobber for J2 (Etterretningsavdelingen) under en norsk Brigader.


Norge er den eneste nasjonen av 30 medlemsland som har en kvinnelig NMR på SHAPE. Og at vi er det eneste forkontoret på SHAPE som består av 100% kvinner!

Arbeidsoppgavene er veldig varierte. Vi gjør alt fra filoverføringer, kjøreoppdrag av den norske NMR’en og andre kontor relaterte oppgaver. Jeg jobber på forkontoret sammen med en annen vernepliktig og den personlige assistenten til NMR. Vi bidrar også med å arrangere møter og bidrar under militære øvelser. Før jeg reiste ned hit så visste jeg ikke mye om hvordan det var å jobbe i Forsvaret, men det har vært veldig fint å få et innblikk i det. Å ha muligheten til å samarbeide på tvers av nasjoner som vi gjør, har vært en veldig positiv opplevelse. Jeg er veldig takknemlig for muligheten til å jobbe og samarbeide med så kunnskapsrike norske og utenlandske tjenestefolk.


Martine Herregården

Comments


bottom of page