top of page

10 Spørsmål med soldaten

Oppdatert: 28. mar. 2023
Sofie Gåsvik- Gardist HMKG

Hvor tjenestegjorde du?

1. Jeg tjenestegjorde som gardist i Hans Majestet Kongens Garde


Hva innebår tjenesten?

2. Tjenesten innebærer vakt på slottet, mye grønn tjeneste etter vakt, og øvelser med andre avdelinger.

Hvordan opplevde du rekruttperioden?

3. Rekrutten syns jeg var utrolig gøy og spennende. Det gikk veldig fort, og ting gikk egentlig veldig i ett. Plutselig var det over.

Hva er ditt beste minne ?

4. Mitt beste minne må være øvelsen vi hadde med FSK i urbane strøk på Rena. Og selvfølgelig alle dager på vakt på slottet.

Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

5. Jeg er veldig motivert til utdanning i Forsvaret. Har allerede vært på opptak for grenader og krigsskolen. Så det blir nytt opptak neste år for min del.

Hvordan opplevde/opplever du forholde mellom gutter og jenter?(samarbeid, respekt, holdninger Hva syns du er/var mest utfordrende?

6. Jeg opplevde det som veldig bra. Vi samarbeidet alle godt sammen, og respekten var upåklagelig. På fritiden ble det et litt mer skille mellom kjønnene, da gutta ville være bare gutta! Mens ellers helt topp.


Hva syns du er/var mest utfordrende?

7. Det jeg syns var mest utfordrende var egentlig å skulle gjøre ting som virker helt meningsløst. Som når du bare løper rundt i skogen, føler du at du bare løper rundt uten mål og mening.


Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

8. De fysiske testene gikk veldig fint. Det er noe alle kan klare.


Har du noen gode tips og råd til jenter som skal tjenestegjøre i fremtiden?

9. Kom godt fysisk forberedt, så blir ting mye enklere. Og for all del, bruk Forsvarets undertøy på øvelser.


Har du lært noe nytt om deg selv etter i tjenesten?

10. Jeg har lært at jeg får til mye mer enn man tror. Og jeg har lært at jeg er en ledertype. 
Sigrid Dahl- Vakt og sikring

Hvor tjenestegjør du?

1. Har igjen 2 uker på Vakt og sikrings kurs på Kjevik, og skal tjenestegjøre på Evenes.


Hva innebærer tjenesten?

2. Tjenesten innebærer å sikre leir, blant annet ved å bemanne veikontrollpost og adgangskontrollpost og å gå patruljer.


Hvordan opplevde du rekruttperioden?

3. Rekrutt perioden min hadde jeg på Kjevik. Det var intensivt og mange lange dager, men også spennende og morsomt.


Hva er ditt morsomste minne så langt?

4. Mitt morsomste/beste minne så langt er fra den avsluttende rekruttøvelsen. Hvor slitne men stolte vi var når vi var ferdige.


Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

5. Videre utdanning i Forsvaret er ikke noe for meg, men skjønner godt at folk velger det!


Hvordan opplevde/opplever du forholde mellom gutter og jenter?(samarbeid, respekt, holdninger)

6. Forholdet mellom gutter og jenter i min tropp har vært veldig bra! Etter hvert så spiller ikke kjønn noen rolle lenger, man ser på hverandre som medsoldater og skiller egentlig ikke så mye på kjønn.


Hva syns du er/var mest utfordrende?

7. Det jeg trudde kom til å bli mest utfordrende var dette med disiplin og korte tidsfrister osv.. Men dette er ting du fort kommer inn i. Det som derimot har vært en utfordring er å gå langt med tung storsekk…


Hvordan har det gått med fysiske tester? og følte du at du var godt nok forberedt?

8. De fysiske testene synes jeg gikk bra, selv om jeg ikke følte meg så godt forberedt. På 3000 meter løp vi samlet hele troppen, og det hjalp veldig på motivasjonen!


Har du noen gode tips og råd til jenter som skal tjenestegjøre i fremtiden?

9. Tips til jenter som skal tjenestegjøre er å vise engasjement i rekrutten, da er det lettere å få en stilling du ønsker. Og om man ønsker å trene i forkant anbefaler jeg å kjekke ut Forsvarets treningsprogram som ligger på nettsidene deres. Og også venne seg til å gå langt med sekk!


Har du lært noe nytt om deg selv så langt i tjenesten?

10. Jeg har lært masse om meg selv! Jeg har også blitt sterkere både psykisk og fysisk. Jeg har også kjente litt på det å savne de der hjemme, noe jeg tror alle kan ha godt av.


 

Heidi Hansen, Hunderøkter


Heidi Hansen

Instagram: @heidi_hansen


Hvor tjenestegjør du?

Sjøforsvaret


Hva innebærer tjenesten?

Hunderøkter


Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Rekruttperioden var veldig bra! Savnet den tiden gjennom hele resten av tjenesten. Var så koselig å være tilknyttet et tropp, noe jeg ikke var resten av tjenesten og man var aldri alene, både på godt og vondt!


Hva er ditt morsomste minne så langt?

Mitt morsomste minne gjennom førstegangstjenesten må nok være å få se hvor utrolig flinke tjenestehundene er og hvor mye kunnskap de har.

Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Kan absolutt tenke meg å komme tilbake igjen i Forsvaret, må bare finne ut innen hva.


Hvordan opplevde/opplever du forholde mellom gutter og jenter?(samarbeid, respekt, holdninger)

Syns forholdet mellom gutter og jenter var veldig bra. Følte guttene respekterte oss jenter like mye som de andre gutta, og opplevde at de var veldig flinke til å både pushe oss og hjelpe oss hvis det trengtes.


Hva syns du er/var mest utfordrende?

Det som var mest utfordrende var nok det å ha turnustjeneste egentlig, i forhold til deg sosiale. Når andre var ferdig på kvelden, måtte vi fortsatt jobbe og det følte jeg at kunne gjøre at man datt litt ut av det sosiale til tider, og da spesielt når man er i tjeneste hele helgen.Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Syns det gikk veldig bra med de fysiske testene! Hadde trent ganske jevnt og godt mot førstegangstjenesten og følte meg godt forberedt når jeg hadde innrykk.Har du noen gode tips og råd til jenter som skal tjenestegjøre i fremtiden?

Tren godt frem til innrykk, spesielt overkropp som vi jenter ofte kanskje ikke er så sterke i. Og prøv å sett deg godt inn i hva du kunne tenke deg å gjøre det neste året. Hvis du finner ut at det er en stilling med f.eks litt høyere fysiske krav du ønsker, så er det veldig kjipt å ikke ha lagt ned den jobben du kan før innrykk for å ha størst mulig sjanse til å få drømme stillingen.Har du lært noe nytt om deg selv så langt i tjenesten?

Lærte en del nytt om meg selv gjennom tjenesten, som at jeg kan presse meg mye lengre enn hva jeg tror og at det egentlig er ganske koselig å ha så mye folk rundt seg til en hver tid, selvom det blir slitsomt innimellom.


 

Astrid, Militærpoliti


Astrid Hartmann Nilsen

Instagram: @Astridhnilsen


Hvor tjenestegjør du?

Ørlandet og Værnes


Hva innebærer tjenesten?

Militærpoliti på stasjon.


Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Selv om det til tider ikke var fysisk utfordrende, var det psykisk utfordrende for meg . Jeg ble kjent med ekstremt mange mennesker, og fikk testet tålmodigheten min betraktelig mye. Jeg ble utfordret og fikk mye glede i ettertid.


Hva er ditt morsomste minne så langt?

Mitt morsomste minne var da vi fikk lov til å samarbeide med USMC sitt militærpoliti og fikk lov til å se hvordan de jobbet i ulike situasjoner.


Videre utdanning i Forsvaret, noe for deg?

Jeg kommer garantert til å ville ha noe med Forsvaret å gjøre i fremtiden . I en tid nå som sivil, er det Forsvaret jeg savner aller mest.


Hvordan opplevde/opplever du forholde mellom gutter og jenter?(samarbeid, respekt, holdninger)

Jeg fikk en god opplevelse når det kommer til forholdet mellom gutter og jenter. Jeg fikk ett inntrykk av att vi behandler hverandre med respekt og utfylte hverandre uavhengig av kjønn.


Hva syns du er/var mest utfordrende?

I starten var avstanden fra familie veldig vanskelig, men det gikk seg til. Jeg følte jeg ble utfordret hver dag som gikk. Det var alltid noen nye oppdrag som jeg aldri hadde vært borti eller jeg måtte finne en ny måte å håndtere situasjonen fordi mennesker er forskjellig.


Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Det er absolutt en fordel å forberede seg i god tid til fysiske tester. Løpe med sekk, gå langt og lignende. Jeg følte jeg var så godt som forberedt i den situasjonen jeg var i, og det kunne bare gå oppover for min del. De fysiske testene ble testet regelmessig gjennom hele tjenesten og jeg gjorde det bedre og bedre for hver gang og det var sinnsykt motiverende.


Har du noen gode tips og råd til jenter som skal tjenestegjøre i fremtiden?

Utfordre dere selv til det ytterste. Nyt tiden i Forsvaret fordi den dagen du dimmer vil du ha sinnsykt mange gode minner.

Flett håret og bruk hårspray. Jeg har brukt ekstreme mengder med hårspray og tid på å få håret og uniformen bra, hver nøye på dette. Du fremtrer ekstremt mye bedre ovenfor befalet med korrekt uniform og hår.

3) Bruk god tid på å slappe av når du kan. Jeg husker jentene mine og meg brukte mye tid på fotbad og ansiktsmaske i rekrutten for å ta vare på kroppen i en slik variert og ny hverdag.


Har du lært noe nytt om deg selv i tjenesten?

Jeg lærte å dytte meg selv frem til mine mål. Jeg har lært å takle stress og være løsningsorientert, for det finnes alltid en måte å løse situasjonen på.

Siden jeg hadde en tjeneste der jeg måtte jobbe mye alene eller kun med en partner, måtte jeg bli veldig selvstendig. Jeg har bare godt å si om hva Forsvaret har lært meg, selv om jeg har måtte lære noe på den harde måten.


 

Vilde Ryen, Marinefartøy


Hvor tjenestegjør du?

Jeg tjenestegjør på minefartøy, hovedbase er haakonsvern (bergen)

Hva innebærer tjenesten?

Stillingen mine er artillerist (våpenteknisk gast) Tjenesten er variert. vi har to ulike hverdager, vi seiler eller ligger til kai. hovedsakelig er det vedlikehold og rutiner på samtlige våpen når vi ligger til kai. På seilas er funksjonen min utkikk og bøyevakt. oppgavene endrer seg etter om vi har klart skip, går minejakt eller bare har transitt.


Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Samholdet og vennskapene som ble skapt er helt unikt. Føles nesten som en streng leirskole til tider. hadde gjerne gjort det igjen om jeg hadde fått muligheten.


Hva er ditt beste minne så langt?

Mitt beste minne må være NATO-toktet med SNMCMG1! Fått møte masse soldater fra andre land og ikke minst vært i land jeg nok aldri hadde dratt til ellers. Det var utfordrende i form av lite søvn og mye action, men det har bare gjort meg sterkere og ser på det som noe veldig positivt.


Videreutdanning i Forsvaret, noe for deg?

Har flere ganger tenkt tanken om å søke sjøkrigsskolen eller en matrosstilling. Er faktisk i gang med en søknad til matrosstilling nå, men må innrømme at drømmen er å bli hundefører i politiet.


Hvordan opplever du forholdet mellom gutter og jenter?

I min tjeneste har det vært få jenter hele veien, men har veldig gode opplevelser med dette. Nå som makkeren min dimmet er jeg foreløpig den eneste jenta på båten, noe byr på mye ”gutta stemning” til tider. men har ingenting negativt å si og har gode kompiser på båten som gjør hverdagen helt super.


Hva syns du er mest utfordrende?

I starten syns jeg det mest utfordrende med min tjeneste var hvor lite søvn vi fikk til tider når vi er på seilas, men dette lærer man seg til å håndtere og takler dette bedre og bedre.


Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Tenker rekrutten er gjennomførbar for de aller fleste. Det er alltid en fordel å være i god form. For min del var jeg midt på treet og kunne helt klart vært mer forberedt. Skal også sies at x-antall måneder på sjøen med lite treningsfasiliteter har ikke gjort meg veldig mye bedre heller. Så det er kanskje en litt kjip side med dette året.


Har du noen tips og råd til jenter som skal tjenestegjøre i fremtiden?

Selv så hadde jeg en innstiling på å gjøre det morsomts mulig og leve meg mest mulig inn i det militæret. noe jeg tror fungerte bra for meg og gjorde opplevelsen enda bedre. Skal man sette seg på bakbeina og syns ting er unødvendig og overdrevent bruker man bare opp energien på ting man ikke får gjort noe med.

Vær åpen og ikke vær redd for å snakke med makkeren din om du føler deg sliten og lei en dag. Det er en helt ny hverdag og det er ikke unormalt å føle ting man kanskje ikke så ofte føler på hjemme. Tro meg alle har noen dårlig dager. Samtidig er det viktig å være positiv og holde motivasjonen oppe for de andre rundt deg og ikke minst for deg selv.


Har du lært noe nytt om deg selv i tjenesten?

Har lært at jeg liker å ta ansvar og at det motiverer meg veldig. har også blitt enda mer sikrere på at en praktisk jobb hvor jeg ikke må sitte stille er noe for meg. alt i alt så har jeg vokst mye på dette året og det har gjort meg enda sterkere og mer selvstendig enn noen gang. Ville aldri vært for uten.

Vilde Ryen, @vilderyen


 

Emilie Tøndel, presse og informasjonssoldat


Instagram: @emilietondel


Hvor tjenestegjør du?

Tjenestegjør på Rygge i LST (Luftforsvarsstaben)

Hva innebærer tjenesten?

Jeg tjenestegjør som presse- og informasjonssoldat i Luftforsvaret. Slik at jeg jobber mye med publisering på intranett (forsvaret sitt eget internett) og facebook. Jeg svarer også på spørsmål på facebook, og skriver tekster for bla Forsvaret forum. I tillegg til publisering og skriving har, jeg også jobbet en del med foto.

Hvordan opplevde du rekruttperioden?

Jeg opplevde rekruttperioden som litt slitsom, men også veldig gøy! Ble så godt kjent med de i troppen på både godt og vondt.

Hva er ditt beste minne så langt?

Mitt morsomste minne så langt må være helikopter turene med Bell og Sea King. I tillegg til den gangen jeg var markør for FSK. Det var kjempe kult!

Videreutdanning i Forsvaret, noe for deg?

Jeg er fortsatt usikker på om jeg skal fortsette i Forsvaret eller ikke. Jeg stortrives men vet ikke hva jeg vil videre, holder alle muligheter åpne.

Hvordan opplever du forholdet mellom gutter og jenter?

6. Forholdet vi har på ler mellom jenter og gutter er kjempe bra! Vi har blandet rom (både jenter og gutter). Det er ingen som bryr seg om du skifter på rommet eller står i undertøy. Alle oppfører seg som folk og hjelper hverandre.


Hva syns du var mest utfordrende?

Det mest utfordrende var vell rekrutten. Når man kommer til tjeneste blir hverdagen generelt mer rolig. Men vi har enkelte dager hvor det er veldig mye stress og ting som må gjøres også!


Hvordan har det gått med fysiske tester og følte du at du var godt nok forberedt?

Jeg føler det har gått bra med de fysiske testene. Vi har veldig dyktige idrettssoldater som presser, og hjelper oss til å bli bedre! For eksempel så gjør jeg det bedre på de fysiske testene hær enn i rekrutten på Madla.

Har du noen tips og råd til jenter som skal tjenestegjøre i fremtiden?

Hvis jeg skal komme med tips så vil jeg anbefale å ta med høyttaler da det alltid lager god stemning. I rekrutten så ikke vær sist, og gjør det som befaler sier uten å stille for mye spørsmål hahah. Kom litt trent da det gjør det fysiske lettere. Ellers så gled dere til førstegangstjenesten. Man møter så mange mennesker og får venner for livet!

Har du lært noe nytt om deg selv i tjenesten?

Jeg har lært at man klarer så mye enn det man tror! Vi jenter er like flinke og sterke som gutta.
Er du i førstegangstjenesten og ønsker å svare på spørsmål? Send oss gjerne en mail! :)


/#førstegangstjeneste #jenteriforsvaret

Comments


bottom of page